iPhone, made in what? Gadgetul Apple este fabricat in Jagekotaichina
De la fiecare surub sau particica de plastic pana la procesor sau memorie, iPhone-ul este un puzzle fabricat in mai toata lumea, dar mai putin in SUA. Afla in text cat costa piesele si cate tari sunt implicate in producerea celebrului smartphone.
Memoria flash costa 24 de dolari, iar ecranul - 35. Ambele sunt produse in Japonia. Procesorul si componentele sale asociate sunt de fabricatie coreeana si oricat de performante ar putea fi, costa doar 23 de dolari. Cipul de GPS, aparatul de fotografiat si piesele care asigura conexiunile WiFi sunt nemtesti si produse pentru 30 de dolari.
Dintr-un studiu japonez mai aflam si ca Bluetooth-ul, componente audio si cele pentru conexiuni 3G sunt singurele piese facute in SUA si valoreaza 12 de dolari.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In plus, in afara de aceste componente, exista si cheltuieli pentru plasticul din interior sau carcasa, aluminiu, licente si brevete software, toate costa 48 de dolari si provin din Taiwan, Vietnam si o multitudine de alte state.
In total, valoarea de un iPhone este undeva la 179 de dolari si include 34% produse japoneze, 17% germane, 13% coreene, 6% produse americane si restul, o combinatie "magica" de piese de provenienta ...internationala!
Cum iPhone-ul ingroapa America in datorii
Numai in 2009 iPhone a fost responsabil de o gaura de 1,9 miliarde de dolari in bugetul SUA. Doi academicieni au demonstrat cum poate un gadget succes sa puna cruce finantelor unei natiuni: este un produs "american" importat de America pe bani grei. Problema nu este noua si la baza ei sta externalizarea productiei. Adica aceeasi "boala" de care sufera orice succes tehnologic din zilele noastre. Fiecare device, fie el laptop sau mp3 player, televizor ori aparat de aer conditionat este un conglomerat asamblat intr-o tara unde mana de lucru este ieftina si doar conceput in tarile dezvoltate.
Intr-o teza univesitara, doi japonezi dezleaga puzzle-ul care trage in joc economia SUA an de an, din 2007 incoace. Xing Yuquig si Detert Neal scriu in documentul intitulat "Cum a dus iPhone la majorarea deficitului comercial al SUA fata de tarile asiatice" despre faptul ca numai in 2009 celebrul produs al Apple, un telefon importat de SUA pentru 179 de dolari, a fost responsabil de 0,8% din dezechilibrului comercial al Statelor Unite in relatiile cu China.
Asadar principalele companii furnizoare de componente pentru iPhone sunt Toshiba, Samsung, Infineon, Broadcom, Numunyx, Murata, Dialog Semiconductor, Cirrius Logic, etc. Toate acestea sunt apoi trimise cu vaporul pana in Taiwan, la compania Foxconn, unde are loc asamblarea finala. De aici produsele pleaca spre SUA si spre restul lumii.
In spatele acestui aparent haos, efectul productiei globale este benefic pentru o firma precum Apple. Asta pentru ca toate companiile implicate in procesul tehnologic semneaza documente care le impiedica sa concureze direct produsul "american".