Investigație AP: China folosește rețelele sociale într-un război propagandistic fără precedent
În timp ce întreaga lume se luptă cu pandemia, un alt război se poartă între marile puteri, în spațiul virtual.
O investigație lansată de Associated Press a stabilit că Beijingul folosește rețele sociale precum Twitter sau Facebook într-un război propagandistic fără precedent.
Totul a fost pus la cale astfel încât vina pentru apariția pandemiei să fie aruncată în sarcina altor state. Asta după ce mai mulți lideri din Vest au încurajat teoria potrivit căreia virusul a fost creat într-un laborator din China.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jurnaliștii de la Associated Press și specialiștii laboratorului digital de la Consiliul Atlantic au analizat milioane de postări și interacțiuni pe rețeaua de socializare Twitter, dar și sute de articole apărute anul trecut în mass media.
Erika Kinetz, Associated Press: „De obicei, oamenii se gândesc la Rusia atunci când e vorba despre misiuni secrete de spionaj. Odată cu pandemia, asta a început să se schimbe. Am descoperit că un rol central în dezinformarea legată de COVID l-a avut China.”
Investigația a arătat că reprezentanții Chinei în misiunile diplomatice au creat zeci de conturi pe Twitter și pe Facebook, deși aceste platforme sunt interzise în țara lor de origine.
Mareike Ohlberg, German Marshall Fund: „Guvernul chinez are un aparat de dezinformare extrem de bine pus la punct. Țările vestice au descoperit pentru prima oară că și China se implică în ceea ce înseamnă stilul rusesc de a arunca cu nămol și a vedea ce iese.”
Potrivit raportului, guvernul chinez a încercat inițial să blocheze teoriile conspiraționiste legate de COVID. Atitudinea s-a schimbat după ce fostul președinte american Donald Trump și membri ai Congresului SUA au sugerat că virusul ar fi fost creat în China și mai apoi scăpat de sub control.
Erika Kinetz, Associated Press: „Oficiali americani de top au promovat aceste teorii fără să ofere dovezi care să le susțină punctul de vedere. Și, cu cât s-au amplificat aceste voci, China a trecut de la defensivă la ofensivă și și-a dublat eforturile spunând că virusul ar fi fost creat, posibil, de armata americană într-un laborator în baza de la Fort Detrick și transportat în Wuhan de militari americani, în timpul jocurilor care au avut loc acolo la sfârșitul lui 2019.”
Unii specialiști spun că guvernul de la Beijing folosește în mod tradițional aparatul de dezinformare asupra propriilor cetățeni, numai că în ultima vreme și-a schimbat ținta spre rețelele sociale din vest.
Mareike Ohlberg, German Marshall Fund: „Nu vrei neapărat ca străinii să te creadă. Dar vrei ca oamenii să rămână cu impresia că adevărul pur și simplu nu poate fi cunoscut. Pentru guvernul chinez, cel puțin la nivel internațional, ăsta e un câștig.”
Oficiali și autorități din Iran, Rusia și Statele Unite - printre ei și fostul președinte Donald Trump - au contribuit la răspândirea acestor teorii. Din păcate, și-au atins ținta, spun specialiștii.
Erika Kinetz, Associated Press: „Au fost mai multe sondaje care arătau, în martie (anul trecut), că unul din trei sau unul din patru oameni din mai multe țări de pe glob credeau că virusul a fost creat de om, posibil de o putere străină ostilă (Chinei).”
La nivel mondial există un consens științific asupra originii virusului. SARS-COV-2 a apărut în China și nu a fost creat de om.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, China, dezinformare, retele sociale, ap,
Dată publicare:
16-02-2021 08:44