Investigatie a jurnalistilor Associated Press: SUA au creat un "Twitter cubanez" pentru a alimenta tulburari in aceasta tara
Potrivit unei investigatii efectuate de catre agentia Associated Press, Statele Unite au creat o retea de socializare cu mesaje de tip text - ZunZuneo - cunoscuta sub numele de "Twitterul cubanez", menita sa alimenteze tulburari in Cuba.
Conform BBC News, care citeaza AP, ZunZuneo a avut 40.000 de abonati in cea mai buna perioada a sa, intr-o tara in care accesul la web este limitat. Proiectul a durat din 2009 si pana in 2012, cand s-au terminat fondurile alocate. Americanii si-au disimulat legaturile cu reteaua printr-o serie de firme-paravan si canalizand mesaje prin alte tari. Proiectul pare ca a mizat pe "setea" de informatii de pe insula, unde nu exista o presa independenta, afirma Sarah Rainsford, o corespondenta BBC la Havana.
Proiectul ar fi fost operat de catre Agentia americana pentru Dezvoltare Internationala (USAID), o organizatie federala internationala pentru dezvoltare care actioneaza sub umbrela Departamentului de Stat. Agentia afirma intr-un comunicat ca activitatea sa este "compatibila cu legislatia americana". Ea a declarat pentru AP ca a fost "mandra de activitatea sa in Cuba in privinta furnizarii unei asistente umanitare de baza, promovarii drepturilor omului si libertatilor fundamentale si in ajutarea informatiei sa circule mai liber catre poporul cubanez".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa materialul AP poate sa submineze pozitia USAID care sustine de mult timp ca nu efectueaza operatiuni sub acoperire in tari in care desfasoara programe, comenteaza BBC.
ZunZuneo, denumirea argotica a unui mesaj postat pe reteaua colibri cubaneza, ar fi fost conceput sa atraga o baza de abonati in discutii initiale despre subiecte cotidiene ca sportul si vremea. Oficiali americani au planuit sa introduca ulterior mesaje cu continut politic, cu speranta de a-i stimula pe utilizatorii retelei, in special pe tineri, sa-si exprime dezacordul fata de Guvernul lor comunist, scrie AP.
"Nu va exista absolut nicio mentionare a implicarii Guvernului Statelor Unite", se arata intr-un raport intern din 2010 al Mobile Accord, unul dintre creatorii proiectului, obtinut de catre agentie. Cadre au creat firme in Spania si Insulele Cayman pentru a plati facturile societatii si a directiona mesajele de tip text departe de servere americane. Un site si mesaje publicitare false au fost create, de asemenea, pentru a da impresia ca este vorba despre o firma reala, potrivit AP.
Odata cu apropierea terminarii fondurilor, oficiali americani l-ar fi abordat pe fondatorul Twitter Jack Dorsey, in vederea obtinerii unei finantari, adauga agentia. Senatorul Patrick Leahy, presedintele Subcomisiei pentru finantarea operatiunilor in strainatate, a declarat ca dezvaluirile despre ZunZuneo sunt "tulburatoare".
Un fost abonat, Javiel, a declarat pentru Sarah Rainsford ca s-a inregistrat pe ZunZuneo dupa ce un prieten i-a dat un numar de telefon la care sa sune. El a adaugat ca dupa aceea a inceput sa primeasca gratuit mesaje de tip text cu stiri din domeniul sportiv. Javiel a spus ca nu a avut nicio idee ca serviciul era finantat de catre Guvernul american si ca nu a primit niciodata vreun mesaj cu continut politic suspect. "Voiam doar stirile din sport", a declarat Javiel pentru BBC, apreciind ca ZunZuneo a fost deosebit de folositor in timpul ultimei Cupe Mondiale la Fotbal. El a declarat ca nu crede ca reteaua ar fi putut sa functioneze ca mijloc de organizare politica, in cazul in care cubanezii ar fi aflat despre implicarea americanilor. Javiel a mai declarat ca mesajele s-au oprit in urma cu aproximativ un an.
Pe de alta parte, potrivit site-ului publicatiei britanice The Independent, care citeaza investigatia AP, personal din cadrul USAID a subliniat intr-o serie de documente ca mesageria text a mobilizat persoane si a condus la revolte politice, in Republica Moldova si Filipine, intre alte tari. Agentia noteaza, de asemenea, rolul social media in Iran - in urma alegerii contestate a lui Mahmoud Ahmadinejad ca presedinte, in 2009 - pe care o considera un instrument important in politica externa.