Turcia a înregistrat primele pierderi în invazia din Siria. "Fratele nostru martir"
"Vom continua ofensiva asupra Siriei până când vom elimina toţi teroriştii", anunţă ministrul turc de externe. Iar preşedintele Erdogan ameninţă că "va deschide porţile" ţării sale pentru 3 milioane şi jumătate de refugiaţi sirieni spre Europa.
UPDATE 10:00 Un soldat turc a fost ucis şi alţi trei militari au fost răniţi în luptele împotriva unei miliţii kurde în Siria, a anunţat vineri Ministerul Apărării turc, citat de France Presse.
'Fratele nostru a căzut ca un martir (joi) la 10 octombrie într-o confruntare cu teroriştii din YPG (miliţia kurdă Unităţile pentru protecţia poporului, calificată de Turcia drept grupare teroristă) în zona de desfăşurare a operaţiunii 'Izvorul păcii'', afirmă Ministerul Apărării turc într-un comunicat. Alţi trei soldaţi au fost răniţi, mai indică ministerul, fără alte precizări.
Este vorba de primele victime anunţate de Turcia în cadrul operaţiunii sale 'Izvorul păcii' declanşate miercuri în nord-estul Siriei. Această ofensivă vizează miliţia kurdă YPG, susţinută de către Occident în lupta sa împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar Ankara o consideră 'grupare teroristă' din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă pe teritoriul turc.
Confruntări violente au avut loc joi între militarii turci şi combatanţii kurzi din YPG. Mai multe oraşe de frontieră turceşti au fost lovite de tiruri de rachete şi obuze trase de YPG, potrivit AFP.
Conform autorităţilor locale turce, şapte civili, între care un bebeluş, şi-au pierdut viaţa şi aproximativ 70 au fost răniţi de aceste proiectile în provinciile turce Sanliurfa şi Mardin, la frontiera cu Siria.
Invazia forţelor turceşti se va opri la 30 de kilometri de graniţă
Incursiunea Turciei nu va merge mai departe de 30 km în nord-estul Siriei, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care a mai spus că Turcia va răspunde la orice sancţiuni americane pentru ofensiva sa împotriva kurzilor, relatează Reuters.
În cadrul unui interviu pentru CNN Turk, Cavusoglu a spus că ameninţarea de securitate cu care Turcia se confruntă din cauza prezenţei combatanţilor kurzi la frontiera sa va fi eliminată dacă zona este curăţată de militanţi.
"Dacă mergem 30 km în interiorul zonei sigure, teroarea va fi înlăturată", a spus el.
Cavusoglu a mai afirmat că Turcia are dreptul de a folosi spaţiul aerian sirian în cadrul campaniei sale. "Avem dreptul de a folosi acel spaţiu aerian. Acel spaţiu aerian nu aparţine SUA. Nu are dreptul de a controla acel spaţiu aerian", a afirmat ministrul.
SUA dă undă verde invaziei, UE se opune
Ofensiva Turciei împotriva forţelor kurde în Siria nu a încălcat linia roşie trasată de Donald Trump, care a ameninţat Ankara cu sancţiuni economice în caz de comportament disproporţionat sau ''inuman'', a afirmat joi un înalt resonsabil american, relatează AFP.
Întrebat despre definirea acestei linii roşii, acest oficial al Departamentului de Stat al SUA a explicat că aceasta ar include ''o curăţare etnică'' precum şi ''lovituri aeriene sau terestre la întâmplare împotriva populaţiei civile''.
''Nu am văzut exemple semnificative al unui astfel de comportament în acest stadiu, dar acesta este doar începutul operaţiunii'', a adăugat el sub rezerva anonimatului.
Cei cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut joi "Turciei să înceteze acţiunea sa militară unilaterală" în Siria, într-o declaraţie dată publicităţii la finalul unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise a acestui for.
În acest stadiu, cele cinci ţări europene - Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia - nu au reuşit să atragă adeziunea partenerilor lor din Consiliul de Securitate pentru declaraţia lor, potrivit unor diplomaţi.
Donald Trump propune medierea
Donald Trump a evocat joi posibilitatea unei medieri americane în conflictul dintre Turcia şi kurzi, după lansarea ofensivei de către Ankara împotriva unei miliţii kurde în nord-estul Siriei, relatează AFP.
''Avem una dintre cele trei opţiuni de supravieţuire: trimiterea a mii de soldaţi pentru a câştiga în plan militar, lovirea Turciei foarte greu din punct de vedere financiar şi cu sancţiuni şi convingerea mediatorilor pentru un acord între Turcia şi kurzi!'', a scris preşedintele american într-un mesaj postat pe Twitter.
El nu a furnizat detalii privind această opţiune şi nici nu a specificat dacă diplomaţi americani au încercat deja o astfel de mediere.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, Turcia, isis, siria, ue, invazie, ofensiva, erdogan, terorism, consiliul de securitate, kurzi, razboi civil, ypg,
Dată publicare:
11-10-2019 14:23