Operațiunea ”Izvorul păcii” în Siria. Armata a cucerit obiectivele fixate în a doua zi

10-10-2019 13:29

Cel puţin 15 persoane, dintre care 8 civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce asupra forţelor kurde din nord-estul Siriei, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului.

Update: Turcia a anunţat joi că forţele sale continuă ofensiva în Siria, cucerind obiectivele fixate în a doua zi a ofensivei împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), după ce retragerea trupelor americane a permis lansarea unei noi faze periculoase a conflictului care durează de opt ani în regiune, transmite Reuters.

”Comandourile noastre eroice care iau parte la Operaţiunea Izvorul Păcii continuă să avanseze la est de Eufrat. Ţintele stabilite au fost cucerite”, a transmis Ministerul Apărării pe Twitter.

Știrea inițială

Două din victime şi-au pierdut viaţa în tirurile de artilerie asupra Qamichli, oraş cu populaţie majoritar kurdă.

Potrivit OSDH, care dispune de o reţea extinsă de surse în Siria, 40 de persoane au fost, de asemenea, rănite.

Regiunile învecinate Turciei, în special zonele Tal Abyad şi Ras al-Ain, au fost bombardate de aviaţia şi artileria armatei turce.

Potrivit oficialilor, operaţiunea are ca scop neutralizarea ameninţărilor teroriste la adresa Turciei şi stabilirea unei zone de securitate la graniţa cu Siria.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: "Acesta e obiectivul nostru, o zonă de securitate. Am luat aceste măsuri pentru frații noștri sirieni, pentru ca ei să se poată întoarce înapoi acasă, la pământurile lor."

Trump spune că are totuşi metode de a-l ține în frâu pe preşedintele turc, dacă acesta intenţionează să-i extermine pe kurzi.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: "O să îi nimicesc economia dacă se va întâmpla asta. Sunt sigur că el... sper că el (președintele turc, n.r.) se va purta rațional."

Secretarul de stat Mike Pompeo a încercat să legitimeze incursiunea Ankarei în Siria.

Mike Pompeo, Secretarul de Stat al SUA: "Turcii au îngrijorări legitime de securitate. Am discutat despre acest lucru. Am discutat în mod repetat despre acest lucru. Ei au o amenințare teroristă în sudul ţării. Am încercat să ne asigurăm că vom face tot ce putem pentru a preveni acea amenințare teroristă să lovească oamenii din Turcia, în timp ce încercam să obținem ce este mai bine în interesul Americii - oprirea amenințării teroriste islamiste radicale care provine din Siria. Vom continua să facem acest lucru."

Ofensiva declanşată miercuri de Turcia în Siria este a treia din 2016. Ea deschide un nou front într-un conflict care a făcut peste 370.000 de morţi şi a provocat strămutarea a milioane de persoane de la declanşarea sa în 2011.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO