Întreaga Europă se află sub imperiul caniculei. Care sunt cele mai afectate țări

Ultima actualizare: 31-07-2020 09:50

Primul val de căldură extremă a debutat în Spania cu temperaturi de 42 de grade Celsius. Iar valori asemănătoare s-au înregistrat şi în Franţa. Potrivit meteorologilor, arşiţa se va menţine până la sfârşitul săptămânii.

Spania se topeşte sub un soare torid. Oraşul Bilbao din nordul ţării a fost plasat sub alertă roșie, iar în capitala Madrid meteorologii au anunţat că mercurul din termometre va atinge 40 de grade Celsius, un record neobișnuit chiar și pentru luna iulie.

Localnic: "Abia aştept să ajung acasă, să mă întind pe canapea şi să beau multă apă. Nu prea ai ce face pe afară când e caniculă. Trebuie să stai cât mai mult în casă şi să bei multă apă".

Din cauza arşiţei, Ministerul român de Externe a transmis o avertizare de călătorie pentru cei care intenţionează să ajungă în peninsula iberică în perioada următoare, în special în regiunea Andaluzia. Până pe 2 august, aici este cod portocaliu de caniculă. Turiştii care se află deja aici în vacanţă încearcă să se adapteze condiţiilor.

Turiști: "- Prima zi a fost mai dificilă, dar acum ne-am mai obişnuit. Da, e ok. Trebuie doar să bei multă apă".

Potrivit meteorologilor spanioli, în weekend este posibil ca în sud-vestul Spaniei temperaturile să fie cuprinse între - atenţie! - 44 şi 46 de grade Celsius.

Canicula nu le dă pace nici francezilor. Mercurul din termometre a sărit de 40 de grade Celsius. În oraşele Lyon sau Toulouse terasele au fost mai mult goale, şi puţini au fost cei care au ales să facă mişcare, chiar şi lângă o sursă de apă. Vineri în Hexagon vremea se anunţă la fel de fierbinte.

Şi în oraşul turistic Mostar din Bosnia, termometrele au indicat ieri 41 de grade Celsius, la umbră. A fost cea mai călduroasă zi a anului. Chiar dacă sunt obişnuiţi cu o astfel de vreme, puţini au îndrăznit să iasă din casă.
Cei mai sensibili sunt copiii şi peroanele în vârstă, drept pentru care medicii îi sfătuiesc să evite expunerea directă la soare şi să aibă suficiente rezerve de lichide.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO