"Intre Rai si Iad" - un reportaj in unul dintre cele mai periculoase cartiere din Africa de Sud

Hillbrow - 5

FOTO si VIDEO. O calatorie personala in inima unuia dintre cele mai periculoase cartiere din Johannesburg, capitala Africii de Sud.

Regizorul multipremiat Clifford Bestall s-a intors in locul unde a copilarit pentru a explora microcosmosul haosului, crimei si coruptiei din Africa de Sud urbana, ca sa descopere un loc unde spiritual uman, speranta si curajul triumfa.

George "the brick" (n.r. “caramida”) este un pugilist in varsta, un supravietuitor, care a dus o viata nu tocmai usoara. In jurul lui si a micii afaceri pe care o conduce - o sala de sport - se invart personajele care transforma cartierul Hillbrow intr-unul dintre cele mai periculoase medii din Africa de Sud.

Busi si Mimie sunt doua pugiliste care isi castiga cu pumnii dreptul de a iesi din staturile de jos ale societatii africane.

Les este un antreprenor, cu un ochi format pentru a gasi noi si noi oportunitati. Lucreaza ca DJ intr-un club de noapte.

Citește și
Indianca
Reportajul CNN care a lasat fara glas Occidentul: tara in care 100 de mil. de femei se prostitueaza
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Pretul uman al ciocolatei. Cati copii sunt exploatati pe plantatiile de cacao din Africa de Vest

Iar Bernice este o evreica firava si in varsta, una dintre putinele persoane albe ramase in Hillbrow.

Acest documentar elegant si prodund personal le spune povestea si deseneaza in imagini, experiente si cuvinte lumea urbana a Africii de Sud moderne.


Clifford Bestall: Personajele reportajului meu viseaza maret din mijlocul mizeriei decaderii urbane

"Pentru un baiat alb care a crescut in Hillbrow in anii 1960 era imposibil sa nu ramana cu impresia ca majoritatea sud-africanilor sunt albi.

Singurii negrii pe care i-am vazut erau muncitorii care lucrau in blocurile de locuinte si traiau in ‘camerele din cer’ sau servitorii care veneau in Hillbrow din sate, in fiecare zi.

Asa mi-l amintesc (n.r. carierul Hillbrow) si asa si-l aminteste si George Nkosi, care ducea o existenta ascunsa si mai putin privilegiata, ca un copil de culoare care incerca sa reuseasca pe strazile din Hillbrow.

‘Cand am ajuns aici erau numai albi, nu am vazut negri’, isi aminteste George. ‘Numai servitoarele erau de culoare. Lucrau pentru albi’.

Pana in anii 1980 deja parasisem Hillbrow. Insa, cu ajutorul lui George, am putut sa pun cap la cap povestea despre cum s-a transformat acest cartier de albi din inima Jonannesburgului intr-unul de negri si care au fost consecintele acestei schimbari.

Pe masura ce tot mai multi refugiati dintr-o Africa rascolita de razboaie si-au gasit adapost in suprafata de 1 kilometru patrat a cartierului Hillbrow, acesta s-a transformat dintr-unul din cele mai sigure medii din tara intr-unul din cele mai mortale. A devenit unul dintre cele mai temute cartiere intr-o tara unde statisticile crimelor si violurilor concurau cu cele din zonele de razboi.

Busi, care a venit in Africa de Sud din Zimbabwe, in incercarea de a scapa de mediul violent, descrie experienta cu saritura dintr-o oala in fierbere, direct in foc. ‘Trebuie sa fii dur ca sa vii intr-un loc oribil ca Hillbrow si sa-i supravietuiesti’, marturisteste aceasta. ‘Eram o luptatoare in lupta’.

Astazi, George o antreneaza pe Busi in sala lui de sport din central cartierului Hillbrow. Ea si Mimie, din Republica Democrata Cogno, sunt printre cele mai bune luptatoate ale lui. Insa chiar si aceste doua femei umbla cu precautie pe strazile din Hillbrow, in special noaptea.

Chiar si atunci cand e sarbatoare, Hillbrow poate fi extrem de periculos. In noaptea de Revelion, rezidentii arunca lucruri si piese de mobilier de la ferestrele apartamentelor aflate la etajele superioare. Tot ce poate face politia este sa ii stranga pe oameni de pe strazi, ca sa nu fie raniti accidental.

Les Mehlapi, DJ in clubul Flamingo din Hillbrow, se intreaba cum putinii albi care mai straiesc in zona supravietuiesc.

‘Exista convingerea ca atunci cand vezi un alb, vezi bani’, explica acesta,in incercarea de a exemplifica cum devin de obicei persoanele albe victime.

Am luat acest tip de informatii in serios si am angajat doi oameni care aveau cu ei arme ascunse cat am filmat in vechiul meu cartier. Insa Bernice Goldman, o doamna evreica in varsta, care nu a parasit niciodata Hillbrow, mi-a spus ca refuza sa se lase intimidata si a hotarat sa nu plece niciodata din zona.

In timp ce am filmat si regizat acest reportaj, am incercat sa ma inspir din umanitatea extraordinara pe care am descoperit-o in aceste personaje, care traiesc in cele mai intunecate umbre din Hillbrow. In timpul acestui proces, am ramas impresionat de felul in care isi permit sa viseze maret din mijlocul mizeriei decaderii urbane".

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cum traiesc
Cum traiesc "oamenii zburatori" din Bolivia. Tara frunzelor de COCA - paradisul drogurilor naturale

VIDEO si FOTO. In junglele din Bolivia, in regiunea Yungas, fermierii nu merg pe jos, "ca oamenii". Ei zboara. Pe franghii. Ca pasarile. "Mai rapizi decat astronautii".

Reportajul CNN care a lasat fara glas Occidentul: tara in care 100 de mil. de femei se prostitueaza
Reportajul CNN care a lasat fara glas Occidentul: tara in care 100 de mil. de femei se prostitueaza

Intr-un spital din New Delhi, o fetita de 2 ani se zbate de o luna intre viata si moarte. A fost dusa acolo, in stare critica, de o adolescenta.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.