Vladimir Putin ameninţă Occidentul, într-un discurs cheie rostit la Soci. „Sunt obsedaţi de un singur lucru”

vladimir putin
Getty

Vladimir Putin a declarat joi că Occidentul a pierdut contactul cu realitatea în ceea ce priveşte războiul din Ucraina şi a avertizat că, dacă liderii săi au uitat cum să facă compromisuri, atunci lumea va trebui să vadă unde duce o astfel de aroganţă.

Vladimir Putin a ţinut joi un discurs în deschiderea reuniunii Clubului de discuţii Valdai, în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră.

Liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că a pus la cale conflictul din Ucraina, pe care l-a prezentat ca parte a unei lupte mult mai ample între Rusia şi un Occident arogant, despre care a spus că a pierdut simţul realităţii.

"Interlocutorii noştri din Occident par să fi uitat complet că există concepte precum reţinerea rezonabilă, compromisurile, dorinţa de a ceda la ceva pentru a obţine un rezultat acceptabil pentru toată lumea", a spus Putin. "Ei sunt literalmente obsedaţi de un singur lucru - să îşi impună interesele cu orice preţ. Dacă asta este alegerea lor, să vedem ce va ieşi din asta", a declarat Putin.

Occidentul, a repetat el, a provocat războiul din Ucraina, deoarece Statele Unite au ambiţii "hegemonice" şi se consideră singurul arbitru al adevărului de pe planetă. "Nu noi am declanşat aşa-zisul război din Ucraina. Dimpotrivă - încercăm să îl terminăm", a afirmat liderul de la Kremlin.

Citește și
Donald Trump
Donald Trump evocă posibilitatea ca SUA să anexeze Canada și promite canadienilor reduceri de impozite de 60%

Însă chiar în timp ce acesta vorbea, rubla s-a devalorizat şi mai mult faţă de dolar, trecând un prag psihologic: un dolar american era cotat la peste 100 de ruble.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a declanşat un război care a devastat zone întinse din estul şi sudul Ucrainei, a ucis sau a rănit sute de mii de oameni şi a declanşat cea mai mare ruptură între Rusia şi Occident din ultimele şase decenii. Occidentul spune că războiul este cea mai mare greşeală strategică a Moscovei de la invazia sovietică în Afganistan din 1979, iar liderii occidentali spun că înarmează Ucraina pentru a-i permite să se apere şi pentru a respinge forţele ruseşti care altfel ar avea noi planuri de recucerire a fostului spaţiu sovietic.

O contraofensivă ucraineană nu a reuşit până acum să obţină succese teritoriale majore.

Cu toate acestea, Putin prezintă războiul ca parte a unei lupte mult mai mari cu Statele Unite, despre care spune că urmăresc să rupă Rusia în bucăţi, să pună mâna pe vastele sale resurse naturale şi apoi să se întoarcă la reglarea conturilor cu China.

Foştii spioni care deţin puterea la Moscova au avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui conflict Rusia-NATO, pe măsură ce dominaţia Occidentului de după Războiul Rece se diminuează, Rusia pune la punct redresarea umilinţei cauzate de prăbuşirea Uniunii Sovietice, iar China se ridică la statutul de superputere.

Citate din discursul lui Putin

Agenţia Reuters a spicuit câteva citate-cheie din discursul rostit joi de Vladimir Putin la Soci.

Despre confruntarea cu Occidentul:

"Toată lumea îşi dă seama că într-un sistem internaţional în care domneşte arbitrariul... oricine poate fi atacat doar pentru simplul motiv că această sau acea ţară nu a fost pe placul hegemonului, care şi-a pierdut simţul proporţiilor şi, aş adăuga, simţul realităţii. Din păcate, trebuie să recunoaştem că omologii noştri din Occident şi-au pierdut simţul realităţii".

"Aderarea la abordările de bloc, dorinţa de a conduce lumea într-o situaţie de confruntare constantă între "noi" şi "ei" este o moştenire vicioasă a secolului XX. Este un produs al culturii politice occidentale. Occidentul are întotdeauna nevoie de un inamic".

Despre "aroganţa" occidentală:

"Influenţa occidentală asupra lumii este o uriaşă schemă Ponzi".

"Tot timpul, auzim 'Trebuie', 'Trebuie', 'Vă avertizăm serios'. Cine sunteţi voi, totuşi? Ce drept aveţi să avertizaţi pe cineva? Poate că este timpul să scăpaţi de aroganţa voastră, să încetaţi să vă mai comportaţi astfel faţă de lume".

"Este timpul să renunţăm la această gândire, din epoca dominaţiei coloniale ... Acea epocă a trecut de mult şi nu se va mai întoarce niciodată".

Despre războiul din Ucraina:

"Există o presiune militară şi politică în permanentă creştere (din partea Occidentului). Noi trebuie să răspundem. Am spus de multe ori că nu noi am fost cei care au început războiul din Ucraina. Dimpotrivă, noi încercăm să îi punem capăt".

Despre abordarea Rusiei:

"Întotdeauna am încercat şi încercăm să oferim soluţii care să ţină cont de interesele tuturor, dar interlocutorii noştri din Occident par să fi uitat complet că există concepte precum autocontrolul rezonabil, compromisurile, disponibilitatea de a ceda ceva pentru a obţine ceea ce este acceptabil pentru toată lumea".

Despre doctrina nucleară:

"Ar trebui să ne schimbăm? De ce? ... Nu există astăzi nicio situaţie în care existenţa statului rus să fie ameninţată".

Cu privire la testarea armelor nucleare:

"Teoretic am putea revoca ratificarea" tratatului internaţional de interzicere a testelor nucleare. Totuşi, el a spus că nu este cazul ca Rusia să reia deocamdată testarea armelor nucleare.

Cu privire la faptul că preşedintele parlamentului canadian a onorat un nazist în parlament:

"În esenţă, el a pus laolaltă colaboratorii nazişti, trupele SS şi militarii ucraineni de astăzi care luptă împotriva Rusiei. I-a pus în aceeaşi oală. Acest lucru nu face decât să confirme teza noastră că unul dintre obiectivele noastre în Ucraina este denazificarea".

Despre cheltuielile militare:

"Acesta este un buget complet sănătos şi o economie sănătoasă, aşa că nu este adevărat când spunem că cheltuim prea mult pe arme şi uităm de unt".

"Toate planurile de dezvoltare anunţate anterior, realizarea obiectivelor strategice şi toate obligaţiile sociale asumate de stat pentru populaţie sunt puse în aplicare pe deplin".

Despre buget:

"Ne descurcăm (cu finanţarea războiului) şi am motive să cred că ne vom descurca şi în viitor ... În cele din urmă, la sfârşitul anului vom avea un deficit (bugetar) undeva în jurul valorii de 1% din PIB. Iar pentru anii următori - 2024-2025 - ne aşteptăm ca deficitul să fie undeva în jur de 1% din PIB.

"Avem o situaţie stabilă, sustenabilă. Am depăşit toate problemele care au apărut după ce ne-au fost impuse sancţiuni şi am început următoarea etapă de dezvoltare pe o nouă bază".

Despre reforma ONU:

"Bineînţeles că trebuie să fie reprezentate în Consiliul de Securitate al ONU acele ţări care dobândesc o mare importanţă în afacerile internaţionale şi care, datorită puterii lor, pot influenţa şi influenţează modul în care sunt decise problemele internaţionale cheie. Care sunt aceste ţări? India, Brazilia, Africa de Sud..."

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Donald Trump evocă posibilitatea ca SUA să anexeze Canada și promite canadienilor reduceri de impozite de 60%
Donald Trump evocă posibilitatea ca SUA să anexeze Canada și promite canadienilor reduceri de impozite de 60%

Joe Biden şi Donald Trump au transmis mesaje de Crăciun total diferite, miliardarul reiterându-şi într-un mesaj expeditiv postat pe reţeaua sa de socializare Truth Social ameninţările polemice cu privire la şantajarea Canada.  

Țara care va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume. Proiectul ar costa peste 30 de miliarde de dolari
Țara care va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume. Proiectul ar costa peste 30 de miliarde de dolari

China a aprobat construcţia a ceea ce va fi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, demarând un proiect ambiţios la marginea de est a platoului tibetan ce ar putea afecta milioane de persoane în aval, în India şi Bangladesh, informează Reuters.

Opoziţia sud-coreeană va vota vineri o moţiune pentru a-l destitui pe preşedintele interimar Han Duck-soo
Opoziţia sud-coreeană va vota vineri o moţiune pentru a-l destitui pe preşedintele interimar Han Duck-soo

Opoziţia sud-coreeană a prezentat joi în faţa parlamentului o moţiune ce va fi votată vineri pentru a solicita demiterea lui Han Duck-soo, premier şi preşedinte interimar al ţării.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.