Intalnire istorica intre diplomatii nord-coreeni si cei din Sud. Ce se poate intampla cu armistitiul care dureaza din '53

20-11-2015 11:41

Kim Jong Un, ceremonie

Dupa aproape sapte decenii de cand Peninsula Coreeana a fost impartita in doua state, liderii acestora ar putea incepe un dialog care sa duca la semnarea unui acord de pace.

Guvernele de la Seul si Phenian au cazut de acord sa poarte discutii oficiale in localitatea Panmunjon, la granita dintre cele doua state. Cele doua state vor fi reprezentate de negociatori care vor stabili bazele unui dialog la nivel inalt. Acesta ar putea duce la reducerea tensiunilor intre cele doua tari si, spun analistii internationali, ar putea marca chiar un prim pas in directia reunificarii.

Inca din august, Coreea de Sud sa cea de Nord au cazut de acord sa aiba dialoguri diplomatice, ca urmare a unui incident in zona neutra dintre cele doua state, in care doi soldati din sud au fost raniti. Iar luna trecuta, ca urmare a unui acord intre Seul si Phenian, familiile despartite de razboi au fost temporar reunite.

Acum 70 de ani, la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, sudul Coreei a fost ocupat de armata americana iar nordul, de cea sovietica, sustinuta de gherilele comuniste. In 1950 a izbucnit razboiul iar armistitiul semnat in 1953 a consfintit separarea in Coreea de Nord si cea de Sud.

Discutiile oficiale intre cele doua tari au reinceput abia in 2000, insa nu s-a ajuns la un acord definitiv de pace care sa inlouiasca armistitiul din 1953. Un asemenea act ar fi semnat acum, cu prilejul noilor intaniri dintre diplomatii Nordului si cei ai Sudului.

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26