Intalnire istorica intre diplomatii nord-coreeni si cei din Sud. Ce se poate intampla cu armistitiul care dureaza din '53

Ultima actualizare: 23-11-2015 01:08
Kim Jong Un, ceremonie

Dupa aproape sapte decenii de cand Peninsula Coreeana a fost impartita in doua state, liderii acestora ar putea incepe un dialog care sa duca la semnarea unui acord de pace.

Guvernele de la Seul si Phenian au cazut de acord sa poarte discutii oficiale in localitatea Panmunjon, la granita dintre cele doua state. Cele doua state vor fi reprezentate de negociatori care vor stabili bazele unui dialog la nivel inalt. Acesta ar putea duce la reducerea tensiunilor intre cele doua tari si, spun analistii internationali, ar putea marca chiar un prim pas in directia reunificarii.

Inca din august, Coreea de Sud sa cea de Nord au cazut de acord sa aiba dialoguri diplomatice, ca urmare a unui incident in zona neutra dintre cele doua state, in care doi soldati din sud au fost raniti. Iar luna trecuta, ca urmare a unui acord intre Seul si Phenian, familiile despartite de razboi au fost temporar reunite.

Acum 70 de ani, la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, sudul Coreei a fost ocupat de armata americana iar nordul, de cea sovietica, sustinuta de gherilele comuniste. In 1950 a izbucnit razboiul iar armistitiul semnat in 1953 a consfintit separarea in Coreea de Nord si cea de Sud.

Discutiile oficiale intre cele doua tari au reinceput abia in 2000, insa nu s-a ajuns la un acord definitiv de pace care sa inlouiasca armistitiul din 1953. Un asemenea act ar fi semnat acum, cu prilejul noilor intaniri dintre diplomatii Nordului si cei ai Sudului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO