Întâlnire între Netanyahu și șeful Pentagonului, în Israel. Protestatarii au încercat blocarea aeroportului
Premierul Benjamin Netanyahu a reuşit, joi, să ajungă pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, care era blocat de protestatari, şi l-a întâmpinat pe şeful Pentagonului, Lloyd Austin.
Întâlnirea are loc într-o perioadă tulbure în Israel, cu noi violenţe în Cisiordania şi ample manifestaţii antiguvernamentale.
Vorbind ulterior despre legăturile cu Israelul, Austin a avut grijă să menţioneze importanţa valorilor comune, inclusiv asigurarea unui sistem judiciar independent - motivul pentru care israelienii au ieşit în stradă, relatează Reuters.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Protestatarii au încercat să blocheze aeroportul
Israelienii care protestează faţă de schimbările din sistemul judiciar dorite de guvernul naţionalist-conservator al lui Benjamin Netanyahu s-au îndreptat joi spre principalul aeroport al ţării, în încercarea de a perturba o călătorie în străinătate a premierului Benjamin Netanyahu, precum şi o vizită a secretarului american al apărării. Cu toate acestea, Netanyahu a reuşit să îl întâmpine pe şeful Pentagonului, Lloyd Austin, pe aeroportul Ben Gurion. Oficialii au păstrat tăcerea cu privire la modul în care Netanyahu a scăpat de israelienii care fluturau steaguri şi care, în coloane de maşini, blocaseră căile de acces spre aeroport, într-o escaladare a demonstraţiilor care se desfăşoară de săptămâni întregi.
"Avem o agendă comună pentru a împiedica Iranul să dobândească arme nucleare şi pentru a preveni agresiunea Iranului, precum şi pentru a menţine securitatea şi prosperitatea acestei regiuni", i-a spus Netanyahu lui Austin, potrivit unei înregistrări video difuzate de biroul premierului israelian.
În înregistrare, premierul israelian nu a făcut nicio menţiune despre protestatarii, în majoritate de centru-stânga, care încearcă să zădărnicească restricţiile preconizate de guvern în cazul prerogativelor Curţii Supreme, măsuri pe care demonstranţii le consideră un pericol pentru democraţie. Netanyahu - judecat pentru acuzaţii de luare de mită - spune că reforma ar restabili echilibrul între puterile statului.
Din cauza protestelor, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a fost nevoit să-şi întârzie şi să-şi scurteze etapa din Israel a turneului său regional. În loc să se deplaseze la Ministerul israelian al Apărării din Tel Aviv, în jurul căruia demonstranţii se confruntau cu poliţia, întâlnirile sale au fost mutate într-un complex aerospaţial de lângă aeroportul Ben Gurion.
Austin trebuia iniţial să sosească miercuri şi să rămână peste noapte la Tel Aviv, unde se află sediul Ministerului israelian al Apărării. Dar aceste planuri au fost schimbate din cauza îngrijorării legate de perturbările din trafic cauzate de protestele anti-Netanyahu.
Îngrijorări în străinătate cu privire la statul de drept
Deşi nu a fost încă transformat în lege, planul guvernului de revizuire a sistemului judiciar a lovit moneda naţională, shekelul, şi a stârnit îngrijorări în străinătate cu privire la statul de drept. Sondajele de opinie au arătat că majoritatea israelienilor doresc ca planul să fie suspendat sau revizuit pentru a exista în jurul lui un consens naţional.
Revizuirea sistemului judiciar propusă de Netanyahu ar oferi coaliţiei sale naţionalist-religioase o influenţă decisivă în alegerea judecătorilor şi ar limita sfera de acţiune a Curţii Supreme de a anula legi sau de a se pronunţa împotriva executivului.
În declaraţiile de presă comune cu omologul său israelian, Austin a menţionat comentariile preşedintelui Joe Biden, care a cerut obţinerea unui consens în Israel pe această temă. "Geniul democraţiei americane şi al democraţiei israeliene este că ambele sunt construite pe instituţii puternice, pe baze de control şi echilibru şi pe un sistem judiciar independent", a subliniat Austin.
Presa israeliană a relatat că Netanyahu a venit cu elicopterul la Ben Gurion, de unde urma să plece mai târziu joi spre Roma pentru a încheia un posibil acord cu Italia privind gazele naturale.
Imagini care au ajuns pe reţelele sociale îi arată pe consilieri ai lui Netanyahu, care au apărut la aeroport cu câteva ore mai devreme, făcând cumpărături în Duty Free. Afară din aeroport, unii călători şi-au abandonat vehiculele blocate şi au mers pe jos, pe marginea autostrăzii, spre Ben Gurion, cu bagajele în spate.
"Nimeni nu a spus să nu protestaţi", a declarat ministrul poliţiei, Itamar Ben-Gvir, care a coordonat de la aeroport răspunsul la demonstraţii. "Dar nu este în regulă, nu este corect, nu este potrivit să faci viaţa grea pentru 70.000 de oameni", a adăugat el.
Un nou raid israelian în Cisiordania, soldat cu morți, chiar înainte de sosirea lui Lloyd Austin
Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, le-a mai spus joi liderilor israelieni să ia măsuri pentru a reduce tensiunile din Cisiordania ocupată, în contextul în care Washingtonul este din ce în ce mai îngrijorat de faptul că situaţia ar putea distrage atenţia aliaţilor de la efortul lor de a contracara Iranul.
Cu câteva ore înainte de sosirea lui Austin, forţele israeliene au ucis trei militanţi înarmaţi din Jihadul Islamic, în Cisiordania, teritoriu care este scena unor noi violenţe israeliano-palestiniene.
"Statele Unite se opun (în continuare) cu fermitate oricăror acte care ar putea declanşa mai multă insecuritate, inclusiv extinderea coloniilor şi retorica de natură să inflameze spiritele", le-a declarat Austin reporterilor după întâlnirea sa cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant. "Suntem deranjaţi în special de violenţele comise de colonişti împotriva palestinienilor", a mai spus Austin, adăugând că discuţiile sale cu partea israeliană au fost sincere şi oneste.
Întâlnirea sa cu Netanyahu la aeroport a durat mai bine de o oră, iar un comunicat al Pentagonului precizează că şeful Departamentului Apărării a cerut "paşi imediaţi pentru a dezescalada violenţa şi a acţiona pentru o pace corectă şi durabilă".
Washingtonul, cel mai apropiat aliat al Israelului
Washingtonul este cel mai apropiat aliat al Israelului şi ambele ţări sunt din ce în ce mai îngrijorate de activităţile militare iraniene din regiune şi de programul nuclear al Teheranului. Discuţiile lui Austin cu Gallant s-au concentrat în parte pe Iran, dar violenţele tot mai mari din Cisiordania au aruncat o umbră asupra întâlnirii, notează Reuters.
De la începutul anului, forţele israeliene au ucis peste 70 de palestinieni, inclusiv militanţi, dar şi civili, în timp ce palestinienii au ucis 13 israelieni şi o femeie ucraineană în atacuri aparent necoordonate.
Gallant a reiterat poziţia de lungă durată a Israelului, potrivit căreia Iranului nu trebuie să i se permită să obţină arme nucleare, iar Israelul trebuie "să fie pregătit pentru orice fel de acţiune".