Negocieri tensionate la granita dintre cele doua Corei. "Un razboi intre cele doua tari poate ajunge NUCLEAR"
Oficiali de rang inalt de la Phenian si Seul au inceput sambata, in localitatea de frontiera Panmunjom, negocieri pentru reglementarea crizei din Peninsula Coreeana, negocieri care se anunta deosebit de complicate
Seulul este reprezentat la aceasta intalnire de ministrul unificarii Hong Young-Pyo si de consilierul securitatii nationale Kim Kwan-Jim, iar Nordul de inaltul sau responsabil al apararii, Hwang Pyong-So, considerat numarul doi al regimului, si de secretarul Partidului Muncitorilor, Kim Yong-Gon, care raspunde de relatiile cu Sudul.
Intalnirea a inceput la putin timp dupa expirarea ultimatumului dat de Coreea de Nord prin care a cerut Coreii de Sud sa inceteze operatiunile de propaganda de la frontiera impotriva regimului de la Phenian, amenintand in caz contrar cu o "reactie militara extrem de puternica".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat vineri unitatilor armatei sale dislocate la frontiera puternic militarizata sa intre 'in stare de razboi'. Seulul a respins anterior ultimatumul nord-coreean, plasandu-si la randul sau armata in stare de alerta maxima.
Andrea Berger, un expert in arme nucleare al Royal United Services Institute, a declarat pentru The Telegraph ca este putin probabil ca nord coreenii ca lanseze un atac cu rachete SCUD asupra Seulului. Cu toate acestea Kim Myong-chol, directorul unei agentii cu sediul in Japonia si care sustine regimul de la Phenian avertizeaza ca un conflict intre cele doua tari poate ajunge nuclear: "Totul depinde de situatie si de modul in care Coreea de Sud si SUA vor reactiona" a declarat acesta, citat de The Telegraph.
Phenianul ameninta cu o "reactie militara extrem de puternica" daca Seulul nu inceteaza sa mai difuzeze mesaje de propaganda
Phenianul a amenintat vineri, prin vocea unuia dintre reprezentantii sai la Natiunile Unite, ca va lansa o "reactie militara extrem de puternica" daca Seulul nu va inceta sa mai difuzeze mesaje de propaganda, relateaza AFP. "In cazul in care Coreea de Sud nu va raspunde la ultimatumul nostru, reactia noastra militara va fi inevitabila si extrem de puternica", a declarat presei reprezentantul permanent adjunct al Phenianului la ONU, An Myong Hun.
Coreea de Nord a ordonat vineri trupelor sale sa fie pregatite pentru un "razboi total", pentru a sprijini acest ultimatum care cere ca Seulul sa inceteze operatiunile de propaganda de la frontiera impotriva regimului de la Phenian. Ultimatumul expira sambata la 08.30 GMT, insa Seulul refuza sa se conformeze si si-a plasat la randul sau armata in stare de alerta maxima.
Tensiunile s-au amplificat in peninsula dupa un rar schimb de focuri de artilerie care a avut loc joi intre cele doua tari. Seulul acuza Phenianul ca a provocat schimbul de focuri lansand mai multe obuze in directia unui difuzor de-al sau de la frontiera care transmitea mesaje de propaganda. Coreea de Sud a ripostat tragand obuze de artilerie de 155 mm.
Coreea de Sud a reluat razboiul de propaganda dupa un atac cu mina antipersonal la inceputul lunii in care doi soldati sud-coreeni au fost mutilati, atac pe care l-a atribuit Phenianului.
Pe de alta parte, Coreea de Nord a cerut joi Consiliului de Securitate al ONU sa organizeze o reuniune de urgenta pentru a discuta despre exercitiile militare comune dintre SUA si Coreea de Sud, pentru care sunt mobilizati mii de soldati.
"Situatia din Peninsula Coreeana se apropie periculos de declansarea unui razboi", a mai spus An Myong Hun, acuzand ONU si Coreea de Sud ca orchestreaza "provocari" si ca "fabrica" acuzatii in legatura cu Coreea de Nord.
Sursa: Agerpres
Etichete: coreea de nord, negocieri, Coreea de Sud,
Dată publicare:
22-08-2015 11:31