Premiera in Coreea de Nord. Comunistii au acceptat ca o trupa vest-europeana sa sustina un concert in Phenian
Miercuri, 19 august 2015, trupa slovena Laibach a devenit prima formatie vest-europeana care a cantat in Coreea de Nord.
BBC News scrie ca fotografiile de la eveniment arata ca publicul de la Teatrul Ponghwa ar fi apreciat show-ul. Laibach este o formatie de industrial, care se autodescrie ca fiind "un grup de muzica si cross-media", cunoscuta pentru cover-urile eclectice ale unor piese faimoase.
Piesele slovenilor au fost insotite de imagine stilizate ale propagandei Coreei de Nord, proiectate pe un ecran, cu traducere in coreeana. Asa dupa cum au promis inainte de acest show, formatia a promis ca va canta live piese de pe albumul aniversar "The sound of music" - adica celebrul musical "Sunetul muzicii" - inclusiv cantece precum "Edelweiss", "Do-Re-Mi" si "The Hills Are Alive".
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Nu este prima data cand slovenii canta aceste piese, insa ei au ales in mod special sa le interpreteze LIVE la Phenian. Organizatorul turneului, Morten Traavik, a declarat pentru BBC ca filmul "Sunetul muzicii" este "foarte cunoscut in Coreea de Nord". De ce? Pentru ca acest musical din 1965 este unul dintre putinele filme occidentale care pot fi difuzate in Coreea de Nord.
Atunci cand un jurnalist de la Vanity Fair a vizitat Phenianul in luna martie, un nord-coreean i s-a plans ca a trebuit sa vada "Sunetul muzicii" de peste 100 de ori, pentru ca acesta era "cartea noastra de limba engleza de la universitate". Iar faptul ca filmul este despre o familie care scapa de naszistii germani nu pare sa-i deranjeze pe comunistii nord-coreeni.
Cine a dansat in discotecile din anii '80 si chiar inceputul anilor '90, atunci cunoaste piesa "Live is life" a trupei Opus. A fost cantata in Coreea de Nord si face parte din playlist-ul obisnuit al trupei Laibach, insa daca va uitati cu atentie la versurile piesei, veti vedea ca nu prea se potriveste cu principiile dictatoriale ale regimului comunist:
"Atunci cand noi toti dam puterea / dam tot ce este mai bun
Fiecare minut din fiecare ora / nu ne gandim la ceilalti
Apoi noi toti luam puterea / noi luam ce este mai bun
Atunci cand toata lumea ofera totul si toata lumea canta fiecare cantec".
Insa, bineinteles, selectarea acestei piese pentru concertul din Coreea de Nord ar putea fi doar o coincidenta.
"Numaratoarea finala" este un alt cover Laibach celebru (piesa originala apartinand trupei Europe, "Final countdown"), insa de aceasta data slovenii au facut bine ca nu au inclus-o in concertul nord-coreean, tinand cont de programul nuclear al autoritatilor de la Phenian.
Al doilea vers al melodiei incepe cu cuvintele: "Ne indreptam spre Venus". Si - desi regimul din Coreea de Nord nu a anuntat planuri pentru planeta Venus - este cunoscut faptul ca intentioneaza sa lanseze inca o misiune spatiala.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: coreea de nord, concerte, phenian, industrial,
Dată publicare:
20-08-2015 14:53