“Insula” din gunoi, paradisul din Oceanul Pacific
Oamenii de stiinta s-au gandit la o solutie inedita pentru a “recicla” deseurile stranse pe fundul Pacificului, acolo unde exista un conglomerat de resturi, majoritatea plastic, de dimensiunea Texasului.
Localizata chiar in centrul Pacificul de Nord, Marea Pata de Gunoi tinde sa se extinda din cauza curentilor puternici. In ciuda dimensiunilor impresionante pe care le are, nu este vizibila din satelit, pentru ca are in componenta sa, cu precadere, particule suspendate, prinse in permanenta in vartejul format de curenti.
De existenta acestei “insule” de gunoi se stie inca din 1988, iar organizatiile pentru protectia mediului au atras atentia de-a lungul timpului asupra faptului ca ea este o dovada a nivelului tot mai mare de poluare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa 22 de ani de cercetari, oamenii de stiinta au ajuns, insa, la concluzia ca toate deseurile respective pot fi reciclate si transformate intr-o insula plutitoare, de dimensiunea Hawaii-ului.
Imaginile 3D arata cum o echipa de specialisti olandezi au realizat un proiect pentru ca 44.000 de tone de deseuri din plastic, care “bombardeaza” in acest moment Oceanul Pacific, sa devina asa-numita Insula Reciclata.
Un purtator de cuvant al echipei de cercetare a declarat pentru Daily Mail: “Propunerea noastra are trei scopuri principale: curatarea oceanului de o imensa pata de gunoi, sa cream un nou teritoriu si sa construim un habitat propice dezvoltarii normale a oamenilor”. Mai exact, 500.000 de oameni ar urma sa locuiasca pe Insula Reciclata.
Insula Reciclata ar fi practic un paradis plutitor, spun initiatorii proiectului care s-au gandit la toate detaliile unei vieti decente. De exemplu, in ceea ce priveste energia necesara, soarele si valurile oceanului ar putea fi sursa suficienta in acest scop.
Oceanul Pacific “adoposteste’ in prezent cea mai mare cantitate de deseuri din plastic din lume, ceea ce reprezinta un pericol fatal pentru viata marina. De pilda, albastrosul urias vede plasticul ca pe o sursa de hrana si la fel fac si pestii.
Echipa de cercetatori intentioneaza sa recicleze deseurile in mai multe blocuri plutitoare care sa formeze fundatia insulei. Pe langa un oras modern, cu canale navigabile, care sa semene cu Venetia, ei spera sa creeze si un teren agricol imens folosit pentru cultivarea algelor, ceea ce ar fi o sursa economica importanta pentru viitorii locuitori ai insulei.
De altfel, Insula Reciclata este conceputa de asa natura incat “localnicii” sa-si poata procura singuri hrana si sa aiba in permanenta locuri de munca.
Sursa foto: www.inhabitat.com