Insula care vrea să renunțe la fusul orar. ”Poți să tunzi iarba la 4 dimineața”
Sommarøy (Insula verii, n.r.), aflată din nordul Norvegiei, este locuită de 300 de persoane care vor să o transforme în prima zonă din lume fără fus orar.
Pe această insulă de la nord de Cercul Arctic, soarele nu apune 69 de zile, de pe 18 mai până pe 26 iulie. Noaptea polară durează din noiembrie până în ianuarie, iar în acea perioadă soarele nu este văzut deloc.
„Este lumină constant, iar noi acţionăm în consecinţă”, a spus Kjell Ove Hveding, localnic, citat de CNN, scrie News.ro. „În mijlocul nopţii, care ar putea fi ora 02.00, poţi vedea copii jucând fotbal, oameni vopsindu-şi casele sau cosind iarba de pe peluze, iar adolescenţii merg să înoate. Dacă vrei să-ți tunzi iarba la 4 dimineața, poți să o faci”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Insularii s-au întâlnit într-o sală din oraş pentru a semna o petiţie în vederea modificării statutului insulei, iar în urmă cu câteva zile Hveding s-a întâlnit cu un membru al parlamentului norvegian pentru a-i înmâna petiţia şi pentru a discuta provocările legale pe care le presupune iniţiativa.
„Pentru mulţi dintre noi, să obţinem asta în scris ar însemna să formalizăm ceva ce am practicat timp de generaţii”, a mai spus el.
Locuitorii insulei speră ca prin aceasta să obţină renunţarea la orele tradiţionale de deschidere şi să poată introduce un program flexibil în şcoli şi la locurile de muncă. Pescuitul şi turismul sunt principalele industrii.
Vizitatorii care ajung de pe continent pe insulă o fac pe un pod pe care, spre deosebire de alte locuri din lume, nu sunt agăţate lacăte, ci ceasuri.
Localnicii şi oficialii din turism văd în această modificare un motiv ca numărul vizitatorilor să crească pe insula cunosuctă şi din filmul britanic „The Wicker Man” (1973).