Infrastructura cibernetică din Țările Nordice a fost vizată de atacuri cibernetice rusești
Rusia intensifică operațiunile „hibride”, cum ar fi atacurile cibernetice și bruiajul de semnale în peninsula Scandinavă, într-un moment de tensiuni pe flancul estic al NATO, a spus premierul norvegian, transmite The Times.
Jonas Gahr Store, în vârstă de 61 de ani, a spus că „vânturi reci” ale conflictului geopolitic suflă în nord din Ucraina, în timp ce Kremlinul își întărește forțele în regiunile baltice și arctice.
Într-un interviu pentru The Times, el a spus că hackerii susținuți de ruși țintesc instituțiile norvegiene după ce sistemele computerizate ale guvernului au fost paralizate de un atac cibernetic, iar aeronavele civile au fost afectate de echipamente de bruiaj de calitate militară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Sunt foarte îngrijorat de asta”, a spus Store. „Acum experimentăm operațiuni hibride, uneori îndreptate spre companii, dar și spre instituții cheie, cum ar fi Storting [parlamentul norvegian]”.
Țările scandinave și baltice sunt din ce în ce mai îngrijorate de amenințarea pe care o reprezintă Rusia în estul Europei, de la Marea Neagră până la nordul îndepărtat și de riscul ca orice conflict din Ucraina să se „reverse” spre nord.
În weekend, Suedia a trimis sute de trupe suplimentare pe insula baltică Gotland, după ce Rusia a desfășurat mai multe ambarcațiuni de debarcare în regiune și au fost văzute drone neidentificate deasupra centralelor nucleare suedeze.
Peter Hultqvist, în vârstă de 63 de ani, ministrul suedez al apărării, a spus că nu poate fi exclus un atac rusesc asupra țării sale și că a vrut să „trimită semnale că luăm această situație în serios”.
Se crede că Kremlinul a desfășurat aproximativ 100.000 de soldați în vecinătatea Ucrainei în ultimele săptămâni și unii analiști cred că plănuiește o invazie de iarnă.
Încercările de a calma situația din ultimele zile au făcut puțin progres. Vineri, guvernul ucrainean a fost lovit de un atac cibernetic care a distrus site-urile web ale ministerelor și agențiilor de stat.
Duminică, Jens Stoltenberg, secretar general al NATO și fost prim-ministru al Norvegiei, a identificat în mod clar Rusia drept „agresor” și a spus că sarcina revine Moscovei și nu NATO sau Ucrainei să dezamorseze conflictul.
„Să te aștepți ca victima agresiunii să calmeze apele înseamnă a pune totul cu susul în jos”, a spus el pentru CBC, postul canadian.
Store, care era ministrul de externe, a spus că există pericolul ca orice conflict ulterioar să se extindă spre nord, subliniind necesitatea ”unei calmări a situației”.
Sursa: The Time
Etichete: Rusia, Suedia, tarile nordice, atacuri cibernetice,
Dată publicare:
17-01-2022 18:55