Președintele ANAT, despre Revelionul 2021: ”Sper să nu fim nevoiţi să facem aceste sărbători în grupuri de câte patru”
Turismul în acest an a fost compromis, consideră președintele ANAT, Dumitru Luca, fiind caracterizat de principiul „scapă cine poate”. Iar petrecerile de Revelion depind de responsabilitatea oamenilor și măsurile autorităților, spune el.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, estimează că în condițiile accelerării numărului îmbolnăvirilor de coronavirus în România, dar și în lume, anul 2021 va fi dominat de incertitudini.
„Destinaţiile interne spre care se mai îndreaptă acum românii sunt cele în general căutate în sezonul rece: staţiunile montane şi pensiunile din zonele rurale; hotelurile de oraş sunt într-o mare suferinţă pentru că nu mai există evenimente, citybreak-uri, iar călătoriile de business au fost drastic limitate. De asemenea, suferă mult hotelurile din staţiunile balneare din cauza restricţionării centrelor de spa & welness. Suntem însă oricum departe de potenţial şi de nivelul anilor trecuţi, este greu de crezut că la gradele de ocupare actuale structurile de cazare îşi acoperă costurile de operare. Există, după părerea mea, două motive pentru care acestea au ales să funcţioneze în aceste condiţii: riscul de a 'ieşi complet din piaţă' şi evitarea unor pierderi mai mari în caz de închidere - mai ales de pierdere a resursei umane", a spus Dumitru Luca, citat de Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dacă românii se încumetă să călătorească în străinătate, „Turcia e, probabil, singura destinaţie accesibilă. Pentru cei cu bugete mai generoase există pe piaţă oferte exotice tentante, cu sau fără obligaţia testării: Egipt, Dubai, Zanzibar, unele insule caraibiene", spune Luca.
Dispar rezervările din timp
În opinia sa, turiştii români şi-au schimbat obiceiurile de rezervare, fiind evidentă o teamă sporită, nu neapărat de a călători, ci de a mai face rezervări şi planuri cu anticipaţie. El spune că în prezent predomină rezervările "last minute", iar pentru cele cu oarecare anticipaţie avansurile sunt tot mai mici.
„Se scapă însă din vedere avantajele rezervărilor din timp, când ai mai multe opţiuni, dar şi tarife sensibil mai mici; riscurile pot fi acoperite printr-o simplă poliţă de asigurare care costă numai câteva zeci de lei (unele agenţii chiar o includ în pachet), iar riscul de insolvenţă al agenţiei este oricum acoperit - ceea ce nu se întâmplă atunci când îţi creezi pachete 'pe cont propriu'. Pe de altă parte, pe măsură ce se restrânge sau dispare conceptul 'early booking', ne vom lua adio de la reducerile consistente pe care le aducea acesta", a explicat el.
Președintele ANAT a vorbit și despre sărbătorile de iarnă şi în special Revelionul.
„Sperăm din toată inima să nu fim nevoiţi să facem aceste sărbători în grupuri de câte patru şi la ora 23:00 să se dea stingerea. Pentru asta e nevoie ca noi toţi să arătăm că suntem responsabili şi că putem respecta reguli de bun simţ, iar autorităţile să vină cu un set de măsuri rezonabile, adaptate acelor zile. Nu trebuie să omorâm nici operatorii, nu trebuie nici să luăm toate bucuriile oamenilor. Trebuie doar găsit un echilibru", a mai spus preşedintele ANAT.
Comisia de Turism Intern a ANAT s-a întâlnit în aceste zile cu reprezentanţii autorităţilor locale ale staţiunilor turistice de interes naţional, principala temă fiind stabilirea măsurilor ce vor fi implementate în staţiuni pentru siguranţa turiştilor, în timpul sezonului de iarnă. În acest context, Luca susţine că trebuie stabilit un set rapid de protocoale care să sporească încrederea turiştilor în destinaţiile interne.