Independent: SUA lui Trump intră în ”Axa răului” și devin un inamic al Occidentului. Munca de decenii a serviciilor, distrusă

Donald Trump a intrat în axa dictatorilor Rusia-Coreea de Nord și determină Occidentul să nu mai aibă încredere în SUA, care au devenit, din aliat, un potențial inamic al democrațiilor. Statele Unite fac parte acum, oficial, din ”Axa răului”.
Noua axă a dictatorilor în care a intrat și Trump este o amenințare pentru aliații SUA și pentru decenii de eforturi ale serviciilor secrete din toată lumea, se arată într-un material de opinie publicat de The Independent.
După ce SUA au abandonat Regatul Unit și UE pentru a vota cu Rusia la ONU, Occidentul nu mai poate avea încredere în americani – ceea ce este o lovitură pentru serviciile noastre secrete.
Politicile pot devia, iar diplomația șerpuiește. Pe măsură ce marile puteri încearcă să rezolve războaie și conflicte, jocurile de culise sunt inevitabile și uneori esențiale. Dar când o mare putere își schimbă locul în sălile Națiunilor Unite, nu mai e nimic de joacă, ci o trădare a aliaților.
Luni, Statele Unite au abandonat Regatul Unit, Franța și întreaga Uniune Europeană pentru a vota alături de Rusia, Coreea de Nord și Israel la adunarea generală a ONU.
Concluzia este că, sub președinția lui Donald Trump, SUA nu mai pot fi considerate un aliat al democrațiilor occidentale și trebuie de acum tratate ca un potențial inamic.
Eforturi disperate pentru ca informațiile să nu mai ajungă la serviciile secrete americane
În lumea spionajului, Donald Trump a fost văzut ca o vulnerabilitate încă de când a fost ales prima dată președinte, în 2016.
Alianța de informații Five Eyes, care reunește serviciile secrete din SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada este acum aproape distrusă. Se fac eforturi disperate pentru a ține materialele sensibile departe de SUA, într-o încălcare a acordului conform căruia cele cinci națiuni au împărtășit întotdeauna aproape tot ce aveau.
Distrugerea încrederii la nivelul informațiilor secrete va avea efecte devastatoare asupra operațiunilor antiteroriste din întreaga lume – și asupra luptei împotriva Rusiei în Ucraina.
SUA și Marea Britanie au furnizat Ucrainei în timp real ținte critice și alte informații în ultimii trei ani. Dacă acest sistem s-ar defecta, Kievul ar rămâne fără semnale cruciale și sisteme de colectare a informațiilor prin satelit.
Atitudinea nepăsătoare a lui Trump față de serviciile secrete îi îngrijora deja profund pe maeștrii spionajului din țările aliate.
Acum, că este de partea inamicilor lor pe forumurile internaționale și a arătat că dorește să-și plaseze aliați ideologici în posturi vitale din CIA și la Agenția de Securitate Națională, încrederea aliaților în comunitatea de informații din America este la cel mai scăzut nivel istoric.
SUA a schimbat locul în sala ONU, de lângă aliații occidentali, alături de dictaturi
Noua coaliție condusă de americani nu a reușit să împiedice Adunarea Generală a ONU să adopte o rezoluție care a condamnat agresiunea Rusiei la împlinirea a trei ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin.
Mai târziu, în aceeași zi, însă, Rusia, China și SUA au făcut echipă din nou. De data aceasta pentru a adopta o rezoluție diluată a Consiliului de Securitate al ONU, care nu a acuzat Rusia pentru invadarea Ucrainei.
Marea Britanie și Franța, care au drept de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, s-au abținut de la rezoluția SUA asupra Ucrainei, alături de Danemarca, Grecia și Slovenia. Aceasta recunoaște „pierderea tragică de vieți omenești în timpul conflictului Rusia-Ucraina” și „imploră încheierea rapidă a conflictului și îndeamnă în continuare la o pace durabilă între Ucraina și Rusia”. Niciun cuvânt despre vina Rusiei.
„Nu poate exista nicio echivalență între Rusia și Ucraina în ceea ce privește modul în care acest Consiliu se referă la acest război”, a declarat reprezentanta Marii Britanii, Dame Barbara Woodward, la Consiliul de Securitate.
Dar administrația Trump și noii săi prieteni s-au asigurat că documentele ONU stabilesc exact acest lucru. Procedând astfel, SUA au încheiat decenii de cooperare strânsă cu aliații.
Delegația lui Trump s-a bazat pe Rusia, care este condusă de un bărbat pentru care a fost emis un mandat internațional de arestare.
La Adunarea Generală, SUA au fost susținute de Israel, care este condus și de un alt bărbat, Benjamin Netanyahu, căutat și el de Curtea Penală Internațională. La bord se afla și Coreea de Nord – o națiune condusă de despotul ereditar Kim Jong-un, care furnizează forțelor invadatoare ruse oameni și muniție. Belarus s-a alăturat, de asemenea, americanilor în încercarea de a atenua votul Adunării Generale asupra Ucrainei.
”Nimeni nu știe cât de departe va merge Trump în direcția greșită”
China, un alt aliat al Rusiei în invazia Ucrainei, a susținut și ea rezoluția SUA atât la Adunarea Generală, cât și la Consiliul de Securitate.
China, Rusia, Iran și Coreea de Nord sunt toate implicate în războiul împotriva Ucrainei, pe care ambasadorul britanic la ONU l-a descris drept o amenințare pentru țara sa și pentru Europa. În 2023, aceste țări erau considerate oficial de către SUA drept „noua axă a răului”.
Acum sunt noii prieteni ai lui Trump, într-o axă de dictaturi care amenință modul de viață pe care America și-a petrecut 80 de ani să-l apere.
„Acestea sunt modelele de politică și conducere pe care Trump dorește cel mai mult să le imite, sunt autocrații și asta încearcă să stabilească în SUA – doar uită-te la politicile interne pe care le urmărește”, a declarat un oficial înalt al Guvernului b ritanic pentru The Independent.
„Aliații Americii trebuie să recunoască că SUA sub Trump nu mai sunt un aliat de încredere și, cu siguranță, el nu este prieten”.
Este revelator faptul că poziționarea SUA împotriva aliaților săi tradiționali de partea dușmanilor săi tradiționali a provocat indignare în rândul foștilor politicieni și comentatori, dar oficialii guvernamentali păstrează încă tăcerea.
„Nimeni nu știe cât de departe va merge Trump în direcția greșită și nimeni nu vrea să-l împingă și mai aproape de inamicii noștri”, a mai spus oficialul de pe Whitehall. „De acum înainte, este la mare distanță de noi”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: donald trump, occident, statele unite ale americii, ingrijorare, democratie, aliati, distrugere, inamic, dictaturi,
Dată publicare:
25-02-2025 19:53