Joaca de-a Dumnezeu: Big Bang recreat, inca mai traim
UPDATE:Pamanteni pregatiti-va sa aflati misterele Universului! Savantii care lucreaza la acceleratorul de particule european de la Geneva au reluat cu succes experimentul menit sa obtina un fel de "mini gauri negre" prin coliziuni gigantice de particule.
Cele doua fascicule de protoni au fost lansate cu o viteza de aproximativ 300.000 de kilometri pe secunda, in interiorul tunelului circular, lung de 27 de kilometri, aflat la frontiera franco-elvetiana.
Cand au intrat in colizune, au dezvoltat cantitati imense de energie. Totul in speranta ca omul poate recrea in laborator faimoasa particula Higgs Boson, poreclita si "particula lui Dumnezeu", care ar fi dus la aparitia stelelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, specialistii vor sa studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea ca materia vizibila nu reprezinta decat 4% din Univers. Materia neagra (23%) si energia neagra (73%) impart restul.
Cercetatorii de la CERN vor sa studieze si misterele materiei si anti-materiei.
Acceleratorul de particule foloseste circa 1.200 de magneti superconductori pentru a dirija razele de protoni si pentru a le face sa circule in interiorul tunelului cu viteza luminii. In plus, in anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intra in coliziune cu energii enorme.
In locurile in care au loc ciocnirile se afla aparatura speciala care masoara interactiunea razelor de protoni pentru a descoperi informatii care ar putea impinge mai departe frontierele cunoasterii.
Experimentul de marti este de fapt o a doua incercare a cercetatorilor dupa esecul de acum un an, cauzat de o scurgere de heliu. Iar cu cateva zile in urma, acceleratorul s-a blocat iar, din cauza unei coji de paine lasata de un fizician intr-unul dintre inelele dispozitivului.
De aici si suvoiul de glume si comentarii, potrivit carora Dumnezeu, gelos pe creatia sa, sau doar pentru a ne proteja, ar incerca sa impiedice reusita din Elvetia.
Chiar daca testul de marti a fost declarat un succes, fizicienii sustin ca vor trece luni bune pana la evaluarea datelor obtinute. Oricum, ne linistesc ei, nu exista pericolul ca miliardele de pamanteni sa fie inghititi prea curand de o uriasa gaura neagra.
Large Hadron Collider a fost lansat in septembrie 2009, dupa 20 de ani de cercetari si o investitie de 4,4 miliarde de lire sterline.
Lansarea acestuia a creat o adevarata isterie in randul oamenilor. Multi se temeau ca odata cu pornirea acestuia va veni sfarsitul lumii.
Oamenii de stiinta au mai incercat si anul trecut sa re-creeze Big-Bang-ul, insa experimentul de la Geneva a fost amanat din cauza unei scurgeri de heliu lichid.
Big Bang-ul de la Geneva in ziarele din intreaga lume
Big Bang-ul de la Geneva: Nostradamus a prezis sfarsitul lumii?
Experimentul de la Geneva a sfidat puterea Creatorului, crede Biserica