Experimentul de la Geneva, amanat din cauza unei scurgeri de heliu lichid
Probleme serioase la Geneva, unde oamenii de stiinta au oprit acceleratorul de particule, menit sa recreeze momentul ce a urmat nasterii Universului.
Imensa instalatie, inaugurata acum zece zile, nu va functiona cel putin doua luni, din cauza unei scurgeri de heliu lichid. Si asta, dupa ce joi, oamenii de stiinta au anuntat ca au aparut probleme la sistemul de racire si au oprit acceleratorul pentru cateva ore.
Experimentul ar fi urmat sa atinga punctul culminant luna viitoare.
CERN a dat asigurari ca incidentul nu va afecta in niciun fel personalul implicat in coordonarea experimentului.
Marele accelerator de particule a fost oprit prima oara la cateva zile dupa supermediatizata lansare din 10 septembrie, din cauza unei probleme electrice ce afectase sistemul de racire al circuitului de 27 de km.
Initiat, in 1983, cel mai ambitios proiect stiintific din istoria umanitatii a mobilizat mii de fizicieni si ingineri din intrega lume. Costurile insumate sunt de aproape 4 miliarde de euro.
In cazul in care probleme recurente vor fi definitiv depasite, acceleratorul ar urma sa provoace o ciocnire a fasciculelor de protoni facand sa tasneasca particule elementare, inca niciodata data observate pana acum.
Intr-o fractiune de microsecunda, experimentul ar trebui sa reconstituie primele clipe de dupa aparitia Universului, inainte ca particulele elementare sa se asocieze pentru a forma nuclee de atomi.
Subiectul starneste un interes cu atat mai mare, cu cat au fost intens vehiculate scenarii catastrofice despre consecintele imprevizibile ale experimentului. Cea mai comuna este teoria crearii ueni multitudini de gauri negre ce ar risca sa absoarba intreg Universul.