SUA: "Avioanele rusesti care au patruns in spatiul aerian turc ar fi putut fi doborate". Avertismentul transmis de NATO

×
Codul embed a fost copiat

Turcia si NATO ridica tonul la adresa Moscovei. Pe de o parte, au avertizat dur asupra incalcarii spatiului aerian turc de catre avioanele rusesti care efectueaza raiduri in Siria.

Cititi in articol:
NATO avertizeaza Rusia
Avion de lupta rusesc, interceptat in spatiul aerian al Turciei
Bashar al-Assad respinge apelurile pentru plecarea sa de la putere
Acord intre UE si Turcia

"Comportament iresponsabil si extrem de periculos", denunta tarile membre NATO, inclusiv Turcia, dar si Romania, intr-o declaratie comuna.

Pe de alta parte, Alianta Nord-Atlantica cere oprirea raidurilor rusesti care, se afirma in declaratie comuna, sprijina regimul lui Bashar al Assad si vizeaza opozitia civila.

Nu doar raiduri rusesti in Siria, ci si manifeste. Unele prin care civilii sunt avertizati asupra operatiunilor militare care vor urma. Dar si, potrivit presei ruse, fluturasi prin care rebelilor li se cere sa se predea.

Citește și
Siria
Angela Merkel, despre criza din Siria: "Eforturile militare nu vor pune capat razboiului. Este nevoie de un proces politic"

In a sasea zi a campaniei aeriene impotriva gruparilor rebele din Siria care, din perspectiva Moscovei, inseamna jihadistii din Statul Islamic, dar si opozitia moderata siriana, Turcia a anuntat ca doua aparate Suhoi au incalcat spatiul sau aerian. Unul dintre acestea a fost interceptat de F16 turcesti.

"Doar o eroare de navigatie, din cauza conditiilor meteo", sustine Moscova.

Insa, reuniti de urgenta la Bruxelles, reprezentantii celor 28 de state membre ale NATO, inclusiv Turcia, au calificat drept "extrem de periculoase" incursiunile aeriene ruse. De asemenea, printr-o declaratie comuna, denunta un "comportament iresponsabil" si solicita Moscovei "explicatii imediate".

Din Chile, secretarul de stat american John Kerry a spus ca "avioanele de lupta rusesti risca sa fie doborate, drept represalii".

Pe de alta parte, presedintele turc a fost la Bruxelles pentru a discuta cu presedintele Consiliului european, Donald Tusk, despre "zona de securitate" pe care Ankara vrea s-o instituie de-a lungul frontierei sale cu Siria.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European: "Uniunea Europeana este gata sa discute cu Turcia toate chestiunile, asa ca am vorbit si despre o posibila zona tampon in Siria."

Daca se doreste reglarea chestiunii refugiatilor care parasesc Siria sunt trei lucruri de facut, a explicat presedintele turc.

Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei: "In primul rand, antrenarea si echiparea fortelor rebelilor moderati care se opun regimului lui Bashar al-Assad. In al doilea rand, decretarea unei zone de securitate care trebuie protejata de terorism. In al treilea rand, instituirea unei zone de excludere aeriana."

Insa Rusia s-a grabit sa-si exprime dezacordul fata de crearea unei zone de excludere aeriana in Siria.

NATO a avertizat Rusia

NATO a cerut Rusiei sa inceteze imediat atacurile asupra opozitiei siriene si a civililor. Secretarul general al organizatiei a cerut de asemenea sa evite un nou incident "inacceptabil", precum violarea spatiului aerian turc.

Declaratiile lui Jens Stolenberg arata faptul ca viziunile Vestului si ale Rusiei in privinta conflictului din Siria devin tot mai diferite.

"Actiunile Rusiei nu contribuie deloc la securitatea si stabilitatea regiunii", a mai precizat Jens Stolenberg.

Avion de lupta rusesc, interceptat in spatiul aerian al Turciei

Doua avioane de vanatoare F-16 ale fortelor aeriene turce au interceptat sambata un avion de lupta rusesc, care incalcase spatiul aerian al Turciei la frontiera cu Siria in sud-est, obligandu-l sa se retraga.

Anuntul a fost facut luni de Ministerul de Externe turc, citat de AFP si Reuters, conform Agerpres.

Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat de autoritatile turce pentru a i se prezenta un 'protest ferm', a subliniat un comunicat al diplomatiei turce. Turcia a cerut Rusiei sa evite repetarea unor astfel de incalcari sau va fi 'responsabila pentru orice incident nedorit care poate sa apara'.

Ambasada Rusiei la Ankara a recunoscut ca avioane militare ruse au incalcat spatiul aerian al Turciei.

''Un astfel de incident a avut loc in realitate. Din ce stiu, explicatii despre aceasta chestiune au fost date atasatului militar de la ambasada Turciei la Moscova'', a spus purtatorul de cuvant al Ambasadei Rusiei la Ankara, Igor Mitiakov, citat de Interfax.

Ministrul de externe turc, Feridun Sinirlioglu, a discutat cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, precum si cu principalii parteneri ai Turciei din cadrul NATO, conform aceluiasi comunicat.

Rusia a lansat atacuri aeriene la 30 septembrie in Siria, insa Occidentul acuza Moscova ca vizeaza gruparile de opozitie fata de presedintele sirian Bashar al-Assad, relateaza Reuters. Moscova sustine in schimb ca bombardeaza pozitii ale jihadistilor gruparii Statul Islamic si ale altor grupari extremiste.

Bashar al-Assad respinge apelurile pentru plecarea sa de la putere

De succesul luptei declansate de Rusia contra "teroristilor" depinde soarta Orientului Mijlociu. Declaratia ii apartine presedintelui sirian, care a facut primele comentarii de la lansarea atacurilor ruse, saptamana trecuta.

Pe de alta parte, Moscova a anuntat ca isi intensifica raidurile aeriene care au vizat, potrivit responsabililor occidentali, si grupari rebele ce lupta contra regimului Assad.
Intr-un interviu acordat unei televziuni iraniene, Bashar al-Assad a respins vehement apelurile occidentalior de a pleca de la putere.

Bashar al-Assad, presedintele Siriei: "Niciun oficial occidental nu are dreptul sa decida care este viitorul Siriei sau soarta acestui regim, cine conduce sau alte lucruri de acest fel."

Atacurile coalitiei occidentale, ce vizeaza gruparea ISIS, nu vor face decat sa accentueze instabilitatea in regiune, spune liderul de la Damasc.

Bashar al-Assad: "Ceea ce e sigur este faptul ca oficialii occidentali se simt pierduti, nu au o viziune clara a situatiei si nu isi pot pune in aplicare planul, si anume sa distruga infrastructura siriana si sa duca la varsare de sange, pentru a creste miza acestui conflict..."

Ministerul rus al Apararii a anuntat ca avioanele ruse de lupta au bombardate 10 poziti ale ISIS din Siria. Este vorba vorba de un centru de comanda, o tabara de pregatire si un atelier unde erau confectionate dispozitive explozive .

Andrei Kartapolov, seful directoratului principal al fortelor armate majore: "Sursele noastre ne-au indicat ca militantii parasesc zonele vizate de bombardamente. Panica s-a instalat in randul lor, iar unii dezertat deja. 600 de mercenari straini si-au parasit pozitiile si incearca sa scape fugind in Europa."

Potrivit activistilor sirieni, atacurile au vizat si alte grupari rebele. Este motivul pentru care Rusia a fost criticata de Londra si Ankara.

Recep Tayp Erdogan, presedintele Turciei: "Aceasta situatie va duce in timp la izolarea Rusiei. Din punctul nostru de vedere, actiunile Rusiei sunt ingrijoratoare si perturbatoare."

Duminica, prin stramtoarea Dardanele a trecut nava rusa Cesar Kunikov, parte din flota de la Marea Neagra. Aceasta s-a alaturat altor vase de razboi, care urmeaza sa participe la exercitii militare in estul Mediteranei.

Comentatorii au remarcat ca printre acestea se afla si puternicul crucisatorul Moskva, care alaturi de sisteme antaeriene sofisticate trimise deja de rusi pe teritoriul sirian, creaza o umbrela de protectie pentru regimul Assad si, potrivit analistilor, anuleaza planurile occidentalilor de a impune interdictia de zbor deasupra Siriei.

Acord intre UE si Turcia

Presedintele turc a discutat situatia la Bruxelles, cu liderii Uniunii Europene. Au fost negocieri tensionate, in timpul carora subiectul prioritar a fost soarta celor peste doua milioane de refugiati sirieni aflati in Turcia. Erdogan cauta finantare de la UE pentru constructia unor tabere suplimentare in tara sa.

Liderii europeni au respins deja o propunere asemanatoare, care viza ridicarea unei tabere suplimentare intr-o zona de siguranta, din nordul Siriei, in apropierea granitei cu Turcia.

Erdogan sustine ca Uniunea Europeana ar trebui sa se implice mai mult pentru a rezolva problema de la radacina, adica sa intervina mai hotarat, ca sa stopeze conflictul din Siria. UE doreste, la randul ei, sa patruleze pe coastele Turciei si sa-i aresteze pe traficantii de persoane.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
“Daca Rusia esueaza in Siria, Orientul Mijlociu va fi distrus”. Avertizarea facuta de Bashar Al-Assad
“Daca Rusia esueaza in Siria, Orientul Mijlociu va fi distrus”. Avertizarea facuta de Bashar Al-Assad

Presedintele sirian, Bashar Al-Assad, a avertizat duminica in legatura cu distrugerea regiunii Orientului Mijlociu in caz de esec al coalitiei Rusiei si a aliatilor sai impotriva ''grupurilor teroriste'' in tara sa, relateaza AFP.

Angela Merkel, despre criza din Siria:
Angela Merkel, despre criza din Siria: "Eforturile militare nu vor pune capat razboiului. Este nevoie de un proces politic"

Fortele aeriene ruse folosesc in Siria rachete ghidate prin laser de tip KH-29L, a anuntat duminica agentia rusa RIA Novosti, citand declaratii facute de colonelul Igor Klimov, purtator de cuvant al fortelor aeriene ruse.

David Cameron:
David Cameron: "Raidurile rusilor il ajuta pe „macelarul” Bashar al-Assad". Scrisoarea trimisa de Putin Angelei Merkel

Premierul britanic David Cameron s-a alaturat celor care critica raidurile aeriene ale Rusiei in Siria, declarand ca rusii inrautatesc lucrurile si-l ajuta pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa ramana la putere, informeaza DPA.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Fiscul român anunță o campanie de succes: a dat 3.372 de amenzi, în medie de 1.402 lei fiecare, în aproape patru luni
Fiscul român anunță o campanie de succes: a dat 3.372 de amenzi, în medie de 1.402 lei fiecare, în aproape patru luni

În cadrul acțiunilor pentru îmbunătățirea conformării voluntare, inspectorii ANAF au dat în perioada septembrie-decembrie anul acesta 3.372 de amenzi.