Incident diplomatic aerian. Iranul nu i-a dat voie cancelarului Angela Merkel sa survoleze tara
Timp de doua ore, Iranul a refuzat sa ii dea autorizatie de survolare cancelarului Angela Merkel, chiar in timp ce oficialul german se afla in zbor spre India. Din acest motiv, aeronava a fost obligata sa se invarta pe cerul Turciei.
"Acest incident ar putea avea consecinte diplomatice" - scriu jurnalistii de la Der Spiegel.
Pentru cancelarul german Angela Merkel, acest zbor ar fi trebuit sa fie unul de rutina, insa calatoria ei de astazi spre India a fost deranjata acest incident, care ar putea tensiona relatiile dintre Berlin si Teheran.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit Der Spiegel, aceasta aprobare nu a fost obtinuta usor. Aproximativ o ora a durat negocierea cu Teheranul si a fost realizata cu ajutorul Turciei, asistata de ministrul de externe al Germaniei.
"Niciodata nu am mai avut parte de un asemenea incident" a declarat purtatorul de cuvant al guvernului Germaniei, Steffen Seibert. Din acest motiv, a mai adaugat el, Berlinul va analiza daca se impune organizarea unui protest diplomatic.
Angela Merkel, care se indrepta spre India intr-o vizita oficiala, a ajuns la New Delhi cu peste doua ore intarziere, in aceasta dimineata. Coincidenta face ca acest zbor sa fie unul de inaugurare a noii aeronave guvernamentale, "Konrad Adenauer," un Airbus A340-300.
In schimb, un al doilea avion in care se aflau cativa membri ai cabinetului Merkel, inclusiv ministrii de interne si al apararii, nu a intampinat nicio problema in survolarea spatiului aerian al Iranului. Ei au decolat din Berlin inaintea cancelarului.
Deocamdata nu exista o explicatie oficiala pentru producerea acestui incident.
Relatia dintre Germania si Iran - tot mai tensionata in ultimii ani
Jurnalistii de la Der Spiegel amintesc faptul ca relatia dintre Berlin si Teheran a fost deteriorata in ultima perioada, din cauza opozitiei Germaniei fata de programul nuclear al Iranului. De asemenea, Germania a fost de acord cu sanctiunile impuse Iranului de catre Uniunea Europeana, care a considerat ca o banca din Hamburg finanta programul nuclear al Teheranului.Un alt motiv pentru racirea relatiilor dintre cele doua tari a fost incidentul din octombrie 2010, cand doi jurnalisti germani au fost retinuti de autoritatile iraniene. Ei au fost eliberati abia in februarie 2011, dupa ce ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a facut o vizita personala la Teheran si a discutat cu presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad.
In ciuda acestei imagini de "paria" a Iranului, Germania este, in continuare, al treilea mare exportator in aceasta tara. Anul trecut, Germania a realizat exporturi in Iran in valoare de 3,8 miliarde de euro. Cu toate acestea, companii importante, precum Siemens si ThyssenKrupp, au decis sa opreasca orice fel de afaceri cu Iranul.
Citeste si: Iran: Occidentul provoaca seceta si foamete in lume ca sa schimbe regimuri