A început campania de vaccinare anti-Covid în SUA. Oficialii de la Casa Albă, printre primii care vor fi vaccinați

14-12-2020 19:02


Oficiali ai administrației Trump vor fi printre primele persoane care vor fi vaccinate împotriva Covid-19, au anunțat surse citate de BBC News.

Potrivit acestora, personalul de la Casa Albă ar urma să fie vaccinat cu vaccinul Pfizer/BioNTech în cursul acestei săptămâni, însă președintele în exercițiu Donald Trump, care a fost infectat cu noul coronavirus, a precizat că nu este pe lista scurtă.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat vineri de Agenția americană pentru Medicamente și oferă o protecție de până la 95%.

Încrederea populației în vaccin ar putea fi însă subminată chiar de către președintele Donald Trump care a spus că nu a fost programat pentru a i se administra vaccinul, dar se va vaccina ”la momentul potrivit”, potrivit The Guardian.

Asta în condițiile în care foștii președinți Barack Obama, George W Bush și Bill Clinton s-au angajat să se vaccineze public pentru a promova siguranța vaccinului.

Primele trei milioane de doze sunt distribuite în prezent în diverse locații în toate cele 50 de state americane.

Prima tranșă ieșită din producție a plecat de la Michigan duminică, personalul medical și persoanele în vârstă fiind primele categorii cărora le va fi administrat vaccinul începând de luni.

SUA continuă să se confrunte cu un număr mare de decese, doar sâmbătă înregistrând un nou record de 3.309 de victime, bilanțul total fiind de 300.000.

În acest context, campania de vaccinare este văzută ca un moment decisiv în bătălia cu pandemia de coronavirus.

Lămuriri din partea Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor

 

Pe de altă parte, Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor dă asigurări că, în pofida temerilor inițiale, se pot vaccina anti-COVID și persoanele care suferă de alergii la alimente, latex, polen sau alte substanțe. Se pot imuniza chiar și cei care au avut în trecut reacții severe, cu condiția să fie monitorizați 30 de minute, după administrare.

Camerele de luat vederi au urmărit pas cu pas demersurile: încărcarea dozelor în recipiente speciale, transportul către sute de depozite din toate cele 50 de state americane, livrarea și, în sfârșit, vaccinarea.

Preţioasa încărcătură a plecat duminică de la fabrica Pfizer din Michigan. În primele ore au fost trimise 189 de cutii, adică aproape 3 milioane de doze destinate cadrelor medicale și vârstnicilor din aziluri.

Până la sfârșitul anului ar urma să fie distribuite 14 milioane de doze de vaccin; și câteva zeci de milioane la începutul lui 2021.

În privința unor posibile efecte adverse, acestea sunt similare celor întâlnite după vaccinul anti-gripal. Medicii insistă că efectele adverse sunt, de fapt, un lucru bun: arată că serul funcționează.

Dr. Leana Wen, medic: „Există două feluri de efecte adverse. Pe de o parte, dureri, umflatură și roșeață la locul înțepăturii, pe de altă parte simptome ca de gripa: dureri musculare, febră, dureri de cap, oboseală.

Experții atrag atenția că e nevoie de timp până se va ajunge la vaccinarea unei părți semnificative a populației, astfel încât să se ajungă la o imunitate colectivă la Covid-19.

Dr. Leana Wen, medic: „Cu siguranţă nu iarna aceasta. Poate la sfârşitul primăverii, sau începutul verii.”


VIDEO PROTVPLUS.RO