Incendii fara sfarsit in Grecia! Lacasele de cult si spitalele, in pericol
Cursa infernala la marginea Atenei, unde flacarile pun in pericol mii si mii de oameni. Grecii, care nu si-au revenit inca dupa incendiile din 2007, care atunci au omorat 77 de oameni, arunca toata vina pe autoritati.
Se pare ca acum nu au luat in serios primele focare, iar situatia s-a agravat.
Au batut clopotele anuntand napasta mare duminca noaptea la manastirea ortodoxa Sfantul Efraim de langa Nea Makri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Calugarii si calugaritele au pus la adapost odoarele bisericesti, dar au refuzat sa abandoneze lacasul sfant. Un mort adus pentru priveghi in manastire a fost scos degraba si incredintat familiei.
Desi raportul de forte le era net potrivnic, slujitorii Domnului au luptat cu mainile goale pentru fiecare pomisor si fiecare petec de pamant. Vantul uscat sufla cu asemena furie incat aproape ca le lua pe sus pe calugarite.
In pofida devotamentului dus pana in pragul sacrificiului, focul a facut scrum chiliile si camarile.
In zona amenintata de flacari se aflau 600 de pompieri, 340 de militari, 12 avioane si 7 elicoptere lupta.
O singura scanteie poate antrena oricand o catastrofa, mai ales ca afara sunt 40 de grade. Cu atat mai prost a picat isprava unui albanez care a pornit unul dintre incendii dandu-i foc nevestei.
Autoritatile au evacuat doua spitale pentru copii, o clinica de psihiatrie si un azil de batrani, toate aflate la 30-40 de kilometri de centrul Atenei. Mii de locuitori dintr-o suburbie au primit, de asemenea, ordin sa-si parseasca imediat casele.
Totusi, cei mai multi oameni refuza cu indaratnicie sa plece. "Chemam pompierii, ei vin cu o masina, stropesc cativa arbori si apoi pleaca. In urma lor, focul reizbucneste si atunci luptam singuri", se plange lun localnic din Stamatas.
Chiar daca premierul Costas Caramanlis a decretat stare de urgenta, furia creste printre grecii si asa traumatizati de incendiile ucigase de acum doi ani. Ei le reproseaza autoritatilor ca n-au ridicat bariere de stavilire a focului, n-au distrus vegetatia mica si uscata si au subestimat gravitatea focarului initial.