Incendii, ciocniri şi tiruri cu gaze lacrimogene în faţa Casei Albe. FOTO și VIDEO
Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene duminică în apropierea Casei Albe pentru a-i dispersa pe manifestanţii care nu au respectat interdicţia de circulaţie pe timp de noapte decretată în capitală.
Interdicţia de circulaţie pe timp de noapte a fost impusă la Washington, Los Angeles şi Houston pentru a împiedica transformarea protestelor de după decesul lui George Floyd, un afroamerican care a murit după arestarea sa de către poliţie în Minneapolis, în noi violenţe.
În timp ce administraţia preşedintelui Donald Trump îi califica pe instigatorii revoltelor drept terorişti, duminică au existat noi înfruntări între poliţie şi manifestanţi.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Zeci de mii de persoane au luat parte în întreaga ţară la protestele împotriva violenţelor poliţiei şi a rasismului.
La Washington, o mulţime s-a adunat în faţa Casei Albe scandând sloganuri, aprinzând focuri şi agitând pancarte.
Potrivit New York Times, Donald Trump a fost dus vineri la adăpostul unui buncăr subteran de către Secret Service - serviciul de protecţie al preşedintelui şi a personalităţilor - în urma unei manifestaţii similare în faţa reşedinţei sale.
Deşi au afirmat că le înţeleg furia, numeroşi responsabili locali au făcut apel la manifestanţi să dea dovadă de reţinere înaintea celei de a 6-a nopţi de proteste, în timp ce Donald Trump, confruntat cu cele mai grave proteste din mandatul său, a vorbit despre "anarhişti".
Furia care a explodat la Minneapolis după decesul, pe 25 mai, a lui Floyd, de 46 de ani, provocat de un poliţist alb, s-a răspândit rapid în întreaga ţară.
Mii de soldaţi ai Gărzii naţionale au fost desfăşuraţi în 15 state şi la Washington.
La Saint-Paul, oraş de lângă Minneapolis, mii de persoane au manifestat împotriva rasismului şi pentru ca poliţiştii implicaţi în moartea lui George Floyd să fie traşi la răspundere.
Până acum unul singur dintre ei, Derek Chauvin, a fost arestat şi inculpat pentru omucidere involuntară. El este cel care poate fi văzut într-o înregistrare virală în timp ce ţine genunchiul pe gâtul lui George Floyd timp de mai multe minute, în timp ce acesta se plânge că nu poate să respire. Chauvin urmează să compară luni în faţa unui tribunal pentru prima dată.