”Alertă roşie” privind topirea gheţarilor din Austria în 2022, „într-un ritm accelerat”
Gheţarii nu s-au retras niciodată atât de repede ca în 2022 în întreaga istorie a măsurătorilor ce au început în urmă cu 132 de ani, a anunţat vineri Clubul alpin austriac, care a emis "o alertă roşie" în cel mai recent raport anual al său.
„În medie, cei 89 de gheţari austrieci monitorizaţi s-au retras cu 28,7 metri" anul trecut, "de 2,6 ori mai mult" decât în 2021, a alertat această asociaţie, ale cărei rezultate sunt preluate în bazele de date internaţionale, informează AFP, citată de Agerpres.
„Retragerea continuă într-un ritm accelerat" şi "valoarea actuală constituie un record net", iar gheţarul Schlatenkees din Tirol, "aflat în descompunere", s-a retras cu 89,5 metri în 2022, comparativ cu 54,5 metri în anul precedent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Aceste date evidenţiază în mod clar consecinţele schimbărilor climatice masiv amplificate de oameni", care vor duce la dispariţia gheţarilor din Austria "în 2075 cel mai târziu", a deplâns Gerhard Lieb, un reprezentant al serviciului de măsurători.
În consecinţă, Clubul alpin austriac s-a pronunţat "cu vehemenţă" împotriva continuării extinderii domeniilor schiabile pe trei gheţari din regiunea turistică Tirol şi "pentru extinderea zonelor" fără activităţi umane.
Acelaşi recul a fost observat în întregul sistemul muntos alpin, unde se află 4.000 dintre cei 215.000 de gheţari de pe Terra. Fenomenul contribuie la creşterea nivelului mării, la instabilitatea terenurilor stâncoase şi la agravarea secetei.
Jumătate dintre gheţarii de pe Terra sunt condamnaţi să dispară până la sfârşitul acestui secol din cauza schimbărilor climatice, potrivit unor studii publicate în ianuarie în prestigioasa revistă Science.