Subiect JIGNITOR pentru romani la bacalaureatul din Franta. Reactia MAE
Francezii fac ce fac si gasesc noi metode de a ne insulta. De data aceasta e vorba de un enunt dintr-un subiect de la bacalaureat, pe care l-au avut de rezolvat liceenii cu profil in studii de drept.
Elevii au fost intrebati care sunt "formalitatile ce trebuie indeplinite de un marochinier care vrea sa isi protejeze marfa de falsificatorii care opereaza in Romania".
Mentionarea tarii noastre in acest text nu e doar un act gratuit, dar si denigrator, care instiga la rasism, sustine un sindicat din educatie care, de altfel, a semnalat cazul.
"Mai degraba decat sa fie o clarificare pentru subiect, aceasta mentiune este insultatoare pentru romanii care se vad, inca o data, stigmatizati dupa declaratiile infame ale guvernului precedent", afirma comunicatul.
"Sugeram ca subiectul de anul viitor sa fie: Prezentati formalitatile ce trebuie indeplinite de elevi pentru a se proteja de subiectele insultatoare", continua textul, adaugand ca sindicatul va continua sa lupte impotriva rasismului.
Ambasada Romaniei de la Paris a trimis deja o scrisoare de protest ministrului francez al Educatiei, solicitand sanctionarea celor responsabili.
"In legatura cu subiectul de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Stiinte si Tehnologia Managementului (STG), Ambasada Romaniei la Paris a inaintat o scrisoare de protest catre ministrul francez al Educatiei nationale, Vincent Peillon, prin care solicita prezentarea de scuze si sanctionarea celor responsabili. Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca respectivul subiect de examen continea exprimari denigratoare la adresa cetatenilor romani, riscand sa genereze atitudini xenofobe", informeaza MAE.
Ministerul reitereaza ca respinge cu fermitate orice forma de discriminare, stigmatizare colectiva si xenofobie, precum si utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetatenilor romani.
"Consideram ca astfel de manifestari risca sa genereze o atitudine ostila la adresa romanilor, prin propagarea catre publicul larg a unor perceptii negative care se rasfrang asupra unei intregi natiuni", precizeaza MAE.