In mai multe zone din Franta va fi declarata stare de catastrofa naturala. Oamenii, salvati de pe acoperis cu elicopterul

Ultima actualizare: 05-06-2016 07:06

Ploile abundente care au ajuns si la noi fac ravagii in toata Europa. Exista temeri ca efectele inundatiilor, soldate deja cu zece victime, cele mai multe in Germania, se pot agrava.

Presedintele Hollande va declara stare de catastrofa naturala in cateva localitati din centrul Frantei, unde se vorbeste despre cele mai grave inundatii din ultima suta de ani. La Paris, Sena continua sa creasca, iar autoritatile au fost nevoite sa inchida o linie de metrou.

Apele Senei au ajuns la picioarele vechii statui care decoreaza Pont de l'Alma, un pod legendar al Parisului. In timpul viiturii istorice din 1910, cand raul a atins peste 8 metri si 60 de centimetri, s-a ridicat pana la umerii sculpturii care reprezinta un luptator din Razboiul Crimeei. Sena masura joi peste 4 metri si jumatate. Si, avertizeaza specialistii, ar putea creste cu mai bine de un metru in urmatoarele zile. Deja circulatia pe maluri a fost restrictionata si exista riscul ca apa sa ajunga la temelia catedralei Notre Dame.

Intreaga regiune Ille de France este afectata de inundatii. Premierul Manuel Valls a vizitat orasul Nemours, unde pe strazi se poate circula doar cu barca. Un afluent al Senei, iesit din matca" este "vinovat" pentru asta.

10.000 de oameni au ramas fara curent electric si 3.000 au fost evacuati din centrul orasului. Segolene Royale, proeminent membru al partidului socialist si fosta candidata la prezidentiale, a survolat zona in elicopter alaturi de o echipa de jurnalisti.

Segolene Royale: "Am vazut ca centrul orasului Nemours a fost practic taiat in doua, este complet inaccesibil. Cei care locuiesc in centru au fost nevoiti sa-si parseasca locuintele si acesta e motivul pentru care primarul a ordonat evacuarea."

Daca in Franta inundatiile au facut cel putin o victima, o batrana de 86 de ani, si sudul Germaniei este indoliat. Intr-un orasel din Bavaria, echipe de interventie au gasit trei trupuri fara viata intr-o casa invadata de puhoaie.

In multe situatii, oamenii refugiati pe acoperisuri au fost salvati cu elicopterele, iar 50 de copii au fost nevoiti sa ramana peste noapte in scoala, dupa ce cladirea a ramas izolata in mijlocul apelor revarsate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO