Implantul telescopic poate reda vederea
In Statele Unite tocmai a fost certificat medical un mic telescop care poate fi implantat in ochi pentru a-i ajuta pe nevazatori sau pe cei care vad foarte greu sa-si recapete lumina ochilor.
Exista doua versiuni ale telescopului, ambele sunt miniaturale, implantabile in locul cristalinului si ofera o imagine care este amplificata de 2,2 sau 2,7 ori, potrivit departamentului de sanatate publica din America.
Microtelescopul are rolul de a proiecta imaginea captata pe o parte sanatoasa a retinei. Doar la un singur ochi se poate implanta asa ceva, pentru ca celalalt sa poata fi folosit pentru vederea periferica.
In mod obisnuit, cei afectati sunt persoane de peste 60 de ani, dar forma genetica a acestei boli poate afecta si persoane tinere sau chiar copii (in acest caz vorbim de maladia Stargardt). Medicii inca nu au aflat cu exactitate din ce cauza celulele maculei incep sa se degenereze. Una dintre teorii se refera la radicalii liberi, substantele nocive pe care corpul le preia din lumina soarelui, atmosfera si fumul de tigara.
In orice caz, telescopul inventat de compania VisionCare este destinat pentru pacientii in varsta de pana la 75 de ani si care sunt partial orbi.
Dar nu este un lucru chiar atat de simplu, iar faptul ca se implanteaza un telescop nu inseamna ca automat vedem din nou precum soimul. Acest nou tip de chirurgie prin care se aplica implantul trebuie sa realizeze de fapt conexiunea intre nervul optic si dispozitiv, astfelt incat creierul sa formeze acea imagine comuna, desi primeste datele de la doi ochi. Iar acea imagine trebuie sa fie coerenta.
Un test clinic al telescopului, facut pe 219 de pacienti, a dus la concluzia ca 75 % dintre cei operati au inceput sa vada mult mai bine cu acest dispozitiv.
Desigur, nimic nu poate intineri ochii din nou, dar iata ca o operatie cu acest implant poate reda o parte din vederea pierduta.
Costa 15.000 de dolari, dar se pare ca nu se pune problema de a fi cam scump, atata timp cat vorbim totusi de vederea unui om.