Impactul unui Brexit fără acord, mai păgubos pentru Regatul Unit decât pandemia de COVID-19
Un Brexit fără un acord comercial ar putea fi de trei ori mai scump pe termen lung decât pandemia de coronavirus pentru economia britanică, avertizează marţi un studiu realizat de centrul de cercetare "The UK in a Changing Europe".
Studiul previne că impactul COVID-19 probabil va tempera sau se va trece la al doilea plan, cel al unui "no deal" la sfârşitul perioadei de tranziţie care se termină la sfârşitul lunii ianuarie, relatează Agerpres.
Dar pe termen scurt, un Brexit fără acord comercial este "o veste proastă" pentru redresarea economică şi pe termen lung, va fi "mai important" decât criza sanitară.
Centrul de cercetare, care a lucrat cu London School of Economics, estimează că din cauza Brexitului, creşterea va fi mai slabă pe o perioadă lungă de timp decât ar fi fost fără ieşirea din UE.
El evaluează la 5,7% impactul asupra produsului intern brut (PIB) pe parcursul a cincisprezece ani în raport cu nivelul actual.
Aceste proiecţii sunt făcute chiar dacă este încă dificil de prevăzut care vor fi repercusiunile crizei sanitare şi efectele sale pe termen lung, în momentul în care un al doilea val apare în Europa riscând să penalizeze mai mult economia.
Prim-ministrul Boris Johnson a stabilit până la 15 octombrie termenul pentru un acord cu Bruxellesul în legătură cu relaţia post-Brexit, altfel va opta pentru un "no deal".
El crede că ţara va putea prospera chiar şi în cazul unui divorţ brutal de UE, în special prin negocierea unor acorduri comerciale în lume.
UE îndeamnă Regatul Unit să aplice integral acordul
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat guvernul britanic să pună integral în aplicare acordul, deja semnat de Londra, ce reglementează retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
"Este timpul pentru guvernul britanic să-şi asume responsabilităţile", a afirmat Charles Michel, după o discuţie telefonică cu premierul irlandez Micheal Martin.
Guvernul britanic a prezentat recent în parlament un proiect de lege care contrazice în parte acordul deja semnat - o manevră ce încalcă dreptul internaţional, după cum a recunoscut chiar premierul Boris Johnson.
Legea propusă de premierul britanic Boris Johnson are potențialul de a slăbi controalele vamale dintre Regatul Unit și Irlanda de Nord, în detrimentul protocoalelor deja stabilite cu Uniunea Europeană. Asta ar putea duce la apariția unei așa-numite granițe "dure" între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, într-o regiune unde în ultimele decenii nu au existat controale de frontieră.
Proiectul de lege a trecut săptămâna trecută de un prim obstacol, fiind adoptat în Camera Comunelor.