Imaginile dezastrului din Fâșia Gaza. Peisajul apocaliptic lăsat în urma bombardamentelor israeliene | GALERIE FOTO
Cel puţin jumătate dintre clădirile din Fâşia Gaza au fost avariate sau distruse de la începutul conflictului din acest teritoriu, acum aproape patru luni, arată un raport realizat de universităţi din SUA consultat de BBC.
Potrivit datelor culese de sateliţi, între 144.000 şi 175.000 de clădiri din Fâşia Gaza, au suferit avarii sau au fost complet distruse începând din 7 octombrie 2023, ceea ce înseamnă între 50% şi 61% din totalul imobilelor din teritoriul palestinian, informează, miercuri, dpa, potrivit Agerpres.
Imaginile analizate de Corey Scher de la City University din New York şi Jamon Den Hoek de la universitatea de stat din Oregon mai indică şi că bombardamentele s-au înteţit în sudul şi centrul Gazei de la începutul lui decembrie.
Principalul oraş din sudul Fâşiei Gaza, Khan Younis, unde oficialii israelieni cred că se află fieful liderilor militari ai Hamas, a fost lovit deosebit de puternic, potrivit aceleiaşi analize.
Israelul a subliniat în mod repetat că este în război cu Hamas, nu cu civilii palestinieni, şi acuză mişcarea palestiniană islamistă că lansează atacuri din zone rezidenţiale, spitale şi alte clădiri civile, precum şi că foloseşte civili ca scuturi umane, ceea ce Hamas dezminte.
Peste 38.000 de clădiri distruse sau avariate
Zone rezidenţiale întregi din toată Fâşia Gaza au fost devastate, foste străzi comerciale aglomerate au fost transformate în ruină, au fost distruse universităţi şi terenuri agricole au fost ciopârţite, a consemnat BBC.
Imaginile arată că doar în Khan Younis au fost distruse sau avariate peste 38.000 de clădiri. Zeci de mii de oameni au fugit din oraş din cauza conflictului.
Potrivit ONU, peste 1,3 milioane din cei 2,2 milioane de locuitori din Fâşia Gaza, deci mai mult de jumătate, sunt găzduiţi acum la Rafah, în sudul teritoriului, la graniţa cu Egipt.
Un atac terorist fără precedent efectuat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas contra Israelului în 7 octombrie a cauzat moartea a circa 1.140 persoane, în mare parte civili. Aproximativ 250 de persoane au fost răpite în acest atac, dintre care 100 au fost eliberate la finalul lunii noiembrie în timpul unei încetări a focului temporare. Drept ripostă, Israelul a promis să ''nimicească'' mişcarea islamistă palestiniană - desemnată drept teroristă de SUA şi Uniunea Europeană - şi a lansat o amplă operaţiune în Fâşia Gaza, soldată cu 26.637 de morţi şi peste 50.000 de răniţi, conform unui bilanţ difuzat de Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.