SPECTACULOS! Expozitia Universala de la Shanghai si-a deschis portile!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: La soare te poti uita, dar la China, nu prea! In Shanghai a inceput Expozitia Universala cu un tam-tam nemaivazut. In mai bine de doua ore, la ceremonia de deschidere au urcat pe scena mii si mii de figuranti.

Totul, intr-o desfasurare de forte menita sa demonstreze unei planete intregi puterea Chinei. La fel a fost gandita si expozitia in sine la care participa 192 de tari si care se intinde pe 5.000 de metri patrati.

Pe cat de uimitoare a fost ceremonia inaugurala, pe atat de neobisnuita este expozitia insasi, prin sutele de pavilioane care te transporta instantaneu intr-o lume cu totul aparte. Peste tot este o imbinare de sticla, metal si beton, rupta parca din filmele SF.

Printre ele, si un mar, simbol de prospetime si regenerare, care timp de sase luni va gazdui Pavilionul Romaniei.

Intins pe o suprafata de 2.000 de metri patrati, "Marul verde" romanesc se invecineaza cu pavilioanele Rusiei, Croatiei si Olandei, fiind situat in "zona europeana" a expozitiei.

Citește și
flori
Cele mai frumoase plante din lume, expuse intr-un oras din Belgia
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cladirea care reprezinta tara noastra este structurata in cinci zone distincte. Punctul de atractie il constituie, fara indoiala, restaurantul, numit "Maria". Asezat in varful marului, localul este micut si decorat simplu. Mobilierul, in intregime alb este indulcit de lumina difuza raspandita de peretii de sticla verde ai marului.

Cei care vor veni sa manance la pavilionul romanesc nu vor avea doar bucate si vinuri romanesti de degustat, ci si o priveliste impresionanta de admirat, pentru ca mesele sunt asezate la fereastra, in partea superioara a marului.

Potrivit Mediafax, in comparatie cu sumele investite de celelalte tari, Romania nu a cheltuit foarte mult pentru organizarea pavilionului. Principalele costuri sunt legate de proiectul de executie, obtinerea autorizarilor si constructia cladirii, toate acestea insumand 2,44 milioane de euro. La aceste costuri se adauga 1,15 milioane de euro pentru echipamentele tehnice si 138.000 de euro pentru paza si curatenie.

Alte tari participante au ales pentru pavilionele lor forme care duc cu gandul la adevarate nave spatiale. Imaginatia designerilor este debordanta, combinand forme si culori inedite.

Coltul Marii Britanii, dominat de "Catedrala Semintelor", este o constructie de 20 de metri inaltime, pavata de jur-imprejur cu 60 de mii de tuburi.

O imagine cu totul diferita intalnim insa la pavilionul Israelului. Cladirea, realizata jumatate din piatra, jumatate din sticla, reprezinta dialogul si cooperarea, spun arhitectii.

China se lauda cu o piramida de 63 de metri de culoare rosie, in timp ce Romania este "reprezentata" de o constructie in forma unui mar.

La soare te poti uita, dar la China ba. In Shanghai a inceput Expozitia Universala, cu un tam-tam nemaivazut. Mai bine de doua ore, la ceremonia de deschidere au urcat pe scena mii si mii de figuranti, intr-o desfasurare de forte menita sa demonstreze unei planete intregi puterea acestei tari.

La fel a fost gandita si expozitia in sine. Pe 5.000 de metri patrati, cu sute de pavilioane uimitoare. Printre nave spatiale, si-a facut loc si marul romanesc.

Impresionant, grandios, de necrezut. Zecile de mii de spectatori adunati la Shanghai pentru ceremonia de inaugurare a Expozitiei Universale nu-si mai gaseau cuvintele de admiratie, iar cand si-au vazut pe scena si unul dintre idolii nationali, Jackie Chan, n-au mai avut nevoie de nimic.

Prezenta lui Jackie Chan era doar inceputul unei seri pline de surprize. Pana si mareata China a gasit de cuviinta sa se plece in fata valsului european si a muzicii tribale de pe continentul negru sau din Noua Zeelanda.

La Shanghai a rasunat si vocea lui Andrea Bocelli, foarte iubit de chinezi.

Pe cat de uimitoare a fost ceremonia inaugurala, pe atat de neobisnuita este expozitia insasi. Sute de pavilioane care te transporta instantaneu intr-o lume cu totul aparte.

Peste tot, o imbinare de sticla, metal si beton rupta parca din filmele SF. Printre ele si un mar, simbol de prospetime si regenerare, care timp de sase luni va gazdui Pavilionul Romaniei.

Si pentru ca vorbeam de ai nostri, delegatia romana a trecut printr-un moment mai putin placut: microbuzul romanesc a fost lovit cu o caramida aruncata de un chinez, luat repede de fortele de securitate.

Dincolo de acest incident, spectacolul gigantic a mers ceas.

Organizatorii Expozitiei Universale au cheltuit o suma record: 40 de miliarde de euro. Spera ca in urmatoarele sase luni, 70 de milioane de oameni se vor plimba prin parcul intins pe 5 kilometri patrati. Ei vor putea admira culturile specifice fiecare tari, prin progamele speciale pregatite pentru aceasta manifestare.

Potrivit BBC, forte de ordine impresionante au fost mobilizate. Politia locala numara 46.000 de oameni, dar autoritatile au considerat ca sunt suficienti, asa ca au mai chemat alti 8.000 de politisti ca sa asigure securitatea.

In imaginile de mai jos puteti vedea ceremonia de deschidere a Expo China 2010.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Imagini 3D si tablouri de Tonita expuse la Muzeul Cotroceni
Imagini 3D si tablouri de Tonita expuse la Muzeul Cotroceni

S-au dus vremurile in care vizitatorii unui muzeu se multumeau sa admire picturi in ulei sau acuarele. In era tehnologiei, amatorii de arta viseaza 3D, iar muzeele sunt obligate sa se modernizeze.

Cele mai frumoase plante din lume, expuse intr-un oras din Belgia
Cele mai frumoase plante din lume, expuse intr-un oras din Belgia

Un oras din Belgia gazduieste zilele acestea cea mai mare gradina acoperita din lume. Este vorba de fapt despre o imensa expozitie de flori, care se va deschide pentru public sambata.

Fosta resedinta a Printesei Diana, gazda unei expozitii extravagante
Fosta resedinta a Printesei Diana, gazda unei expozitii extravagante

Avem un palat, dar ce facem cu el? Probabil ca asa s-au intrebat administratorii resedintelor regale din Marea Britanie.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.