Imagini din satelit înainte și după tsunami. Un sat a fost ras de pe suprafața pământului

Ultimul update: Marti 02 Octombrie 2018 13:38
Data publicarii: Marti 02 Octombrie 2018 13:02
Categorie: Internaţional

Imagini surprinse din satelit și date publicități de DigitalGlobe arată dimensiunile dezastrului provocat de cutremur și tsunami în Indonezia.

Cel puțin 1200 de oameni au murit, dar acesta este un bilanț provizoriu, pentru că echipele de intervenție nu au reușit să ajungă în toate localitățile devastate.

Depășite de situaţie, autoritățile indoneziene pregătesc gropi comune pentru victimele cutremurului urmat de tsunami. La 4 zile de la dezastru, oraşul Palu este sub dărâmături, iar cadavrele zac peste tot.

Imagini surprinse din satelit arată cum zone întregi au fost rase de pe fața pământului. Cele mai afectate după cum arată imaginile sunt cartierul Balaroa și satul Petobo din Palu.

Imagini înainte și după tragedie arată cum au ajuns hotelul Roa Roa și un centru comercial din același oraș, prăbușite după tragedie. 

Supraviețuitorilor din Palu, oraș cu 350.000 de locuitori, ea 7,5 le lipseşte practic totul: hrană, apă potabilă, carburant, medicamente.

Reţelele electrice şi de telecomunicaţii au fost avariate, iar salvatorii nu dispun de echipamente necesare pentru a căuta supravieţuitori printre dărâmături.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a autorizat ajutorul umanitar de urgenţă, iar organizaţii neguvernamentale s-au declarat pregătite să contribuie.

Ele au însă mari dificultăţi să transporte aceste ajutoare acolo unde este nevoie de ele, pentru că drumurile sunt blocate şi aeroporturile avariate.

Oxfam prevede să aducă ajutoare pentru un număr potenţial de 100.000 de persoane, ajutoare constând în alimente instant, kituri de purificare a apei şi corturi, a declarat Ancilla Bere, o responsabilă a acestei organizaţii în Indonezia.

În momentul seismului, în regiune se aflau 114 cetăţeni străini, cei mai mulţi fiind acum teferi şi în curs de evacuare, a informat agenţia de gestionare a catastrofelor.

Autorităţile nu au însă informaţii despre un belgian şi consideră că un sud-coreean ar putea fi printre victimele de la hotelul Roa Roa.

Autorităţile indoneziene, care se tem că bilanţul victimelor va creşte şi mai mult, au declarat stare de urgenţă pentru 14 zile.

Postul local Metro TV a difuzat imagini aeriene ale satului Petobo, la sud la Palu, unde autorităţile cred că există 700 de victime.

La Poboya, pe colinele de lângă Palu, voluntari au început să înhumeze victime într-o mare groapă comună, prevăzută pentru 1.300 de cadavre.

Trei camioane încărcate cu cadavre învelite în saci au sosit la faţa locului, unde, după cum a constatat un jurnalist al AFP, aceştia au fost puşi pe rând în groapa comună, iar un excavator i-a acoperit cu pământ.

Autorităţile au expus mai întâi cadavrele în morgi improvizate pentru a putea fi identificate, dar ulterior, din cauza riscului sanitar, au decis să recurgă la gropi comune.

La Balaroa, un cartier de la periferia Palu, unde se afla un complex rezidenţial, pagubele sunt imense.

Echipele de salvare duc o cursă contracronometru în căutarea de supravieţuitori printre ruinele clădirilor principale, printre care hotelul Roa Roa, unde s-ar putea încă afla sub dărămâturi între 50 şi 60 de persoane. Deocamdată, două persoane au fost salvate dintre aceste ruine, a declarat o sursă oficială.

Profitând de cutremur şi de haosul care a urmat, aproape 1.200 de deţinuţi au evadat din trei închisori diferite, au comunicat luni autorităţile.

Indonezia, un arhipelag cu 17.000 de insule şi insuliţe format la convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică), se situează pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.

Cutremurul de vineri din Sulawesi a fost mai devastator decât seria de seisme înregistrate în Indonezia în august şi care au provocat 500 de morţi şi în jur de 1.500 de răniţi pe insula Lombok, învecinată cu Bali.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
metrou roma
Groază la metroul din Roma. O scară rulantă s-a stricat, zeci de oameni au fost răniți. VIDEO
Reacția unui român din Italia anunțat că iubita l-a părăsit pentru altul
Metoda prin care proprietarul unui magazin a reușit să scape de un jaf. Ce le-a spus hoților
Armata spaţială a SUA, creată în etape, până în 2020. Anunțul făcut la Casa Alba
Gestul uimitor făcut de fiul jurnalistului saudit ucis în Istanbul
Anul în care va pleca în prima călătorie Titanic II, replica navei scufundate în 1912
caravana migranti
Peste 7.000 de persoane, în ”caravana” migranţilor spre SUA. Reacția lui Trump
Gestul șocant făcut de migranții ascunși într-un TIR când își dau seama că merg în direcția greșită. VIDEO
Podul care s-a transformat într-o cascadă din cauza inundațiilor severe din Italia. VIDEO
Analist: „America are suficiente arme încât să distrugă planeta de 10 ori”
Trupul jurnalistului saudit ar fi fost descoperit. Cine a făcut anunțul
Președintele Erdogan le cere saudiților să spună unde e cadavrul lui Jamal Khashoggi