Imagini din satelit înainte și după tsunami. Un sat a fost ras de pe suprafața pământului

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 02 Octombrie 2018 13:02
Categorie: Internaţional

Imagini surprinse din satelit și date publicități de DigitalGlobe arată dimensiunile dezastrului provocat de cutremur și tsunami în Indonezia.

Cel puțin 1200 de oameni au murit, dar acesta este un bilanț provizoriu, pentru că echipele de intervenție nu au reușit să ajungă în toate localitățile devastate.

Depășite de situaţie, autoritățile indoneziene pregătesc gropi comune pentru victimele cutremurului urmat de tsunami. La 4 zile de la dezastru, oraşul Palu este sub dărâmături, iar cadavrele zac peste tot.

Imagini surprinse din satelit arată cum zone întregi au fost rase de pe fața pământului. Cele mai afectate după cum arată imaginile sunt cartierul Balaroa și satul Petobo din Palu.

Imagini înainte și după tragedie arată cum au ajuns hotelul Roa Roa și un centru comercial din același oraș, prăbușite după tragedie. 

Supraviețuitorilor din Palu, oraș cu 350.000 de locuitori, ea 7,5 le lipseşte practic totul: hrană, apă potabilă, carburant, medicamente.

Reţelele electrice şi de telecomunicaţii au fost avariate, iar salvatorii nu dispun de echipamente necesare pentru a căuta supravieţuitori printre dărâmături.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a autorizat ajutorul umanitar de urgenţă, iar organizaţii neguvernamentale s-au declarat pregătite să contribuie.

Ele au însă mari dificultăţi să transporte aceste ajutoare acolo unde este nevoie de ele, pentru că drumurile sunt blocate şi aeroporturile avariate.

Oxfam prevede să aducă ajutoare pentru un număr potenţial de 100.000 de persoane, ajutoare constând în alimente instant, kituri de purificare a apei şi corturi, a declarat Ancilla Bere, o responsabilă a acestei organizaţii în Indonezia.

În momentul seismului, în regiune se aflau 114 cetăţeni străini, cei mai mulţi fiind acum teferi şi în curs de evacuare, a informat agenţia de gestionare a catastrofelor.

Autorităţile nu au însă informaţii despre un belgian şi consideră că un sud-coreean ar putea fi printre victimele de la hotelul Roa Roa.

Autorităţile indoneziene, care se tem că bilanţul victimelor va creşte şi mai mult, au declarat stare de urgenţă pentru 14 zile.

Postul local Metro TV a difuzat imagini aeriene ale satului Petobo, la sud la Palu, unde autorităţile cred că există 700 de victime.

La Poboya, pe colinele de lângă Palu, voluntari au început să înhumeze victime într-o mare groapă comună, prevăzută pentru 1.300 de cadavre.

Trei camioane încărcate cu cadavre învelite în saci au sosit la faţa locului, unde, după cum a constatat un jurnalist al AFP, aceştia au fost puşi pe rând în groapa comună, iar un excavator i-a acoperit cu pământ.

Autorităţile au expus mai întâi cadavrele în morgi improvizate pentru a putea fi identificate, dar ulterior, din cauza riscului sanitar, au decis să recurgă la gropi comune.

La Balaroa, un cartier de la periferia Palu, unde se afla un complex rezidenţial, pagubele sunt imense.

Echipele de salvare duc o cursă contracronometru în căutarea de supravieţuitori printre ruinele clădirilor principale, printre care hotelul Roa Roa, unde s-ar putea încă afla sub dărămâturi între 50 şi 60 de persoane. Deocamdată, două persoane au fost salvate dintre aceste ruine, a declarat o sursă oficială.

Profitând de cutremur şi de haosul care a urmat, aproape 1.200 de deţinuţi au evadat din trei închisori diferite, au comunicat luni autorităţile.

Indonezia, un arhipelag cu 17.000 de insule şi insuliţe format la convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică), se situează pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.

Cutremurul de vineri din Sulawesi a fost mai devastator decât seria de seisme înregistrate în Indonezia în august şi care au provocat 500 de morţi şi în jur de 1.500 de răniţi pe insula Lombok, învecinată cu Bali.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
Theresa May - agerpres
Planul Theresei May privind BREXIT, după victoria la votul de încredere
Mărturia unei turiste care a scăpat ca prin urechile acului de atacatorul din Strasbourg
„Legea sclaviei”, votată în Ungaria. Proteste uriașe în Budapesta, 4 răniți
Chelnerul care a salvat vieţile clienţilor în timpul atacului din Strasbourg
Ce i-a spus atacatorul din Strabourg taximetristului care l-a salvat involuntar
Doi hoţi au spart o bancă cu excavatorul. Cu ce pradă au plecat
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro, despre un apropiat al lui Trump: „A fost numit să umple Venezuela de violență”
Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, trimis 3 ani după gratii
Rezultatul votului de neîncredere împotriva Theresei May. Premierul demisionează în 2022
Filmul atacului din Strasbourg. Autorul, încolțit de 2 ori, a fugit cu taxiul
Statuie romană din secolul I, descoperită într-o cutie de margarină
Femeie obligată să nască singură în închisoare. Unde erau asistentele