Imagini din satelit înainte și după explozia uriașă din Beirut. Sunt 137 de morți și 5.000 de răniți
Cel puţin 137 de morți, 5.000 de răniți, dar și zeci de dispăruți. Așa arată, la această oră, bilanțul catastrofei care a lovit capitala Libanului marți seara.
Directorul vămilor susţine că a alertat în van, de mai multe ori, în privinţa pericolului reprezentat de cele 2.700 de tone de azotat de amoniu, ținute de 6 ani în port, în condiţii improprii.
Cosmopolit și tolerant, Libanul a fost mult timp considerat Perla Orientului, însă ajunsese un stat falimentar, după decenii de corupție și eșec managerial. Tragedia de marți seara i-a dat lovitura de graţie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cartierul de lângă port a fost pulverizat de explozie. Forţa ei a fost echivalată cu a zecea parte din puterea bombei atomice de la Hiroshima. Nicio clădire nu a rămas neatinsă, în zona respectivă. Doar bucăţi din zidurile marelui siloz de grâne mai sunt în picioare. Se vede cel mai bine în imaginile luate din satelit înainte şi după deflagrație. Construcţii rase de pe fața pământului, ambarcaţiuni răsturnate, un peisaj cataclismic.
Suflul exploziei a curmat brutal şedinţa foto a unei tinere mirese.
Aceste scene au fost filmate pe străzile capitalei libaneze la 10 minute după explozia pe care presa o numeşte deja Beirut-shima.
Încă se caută eventuali supravieţuitori printre dărâmături.
Spitalele sunt copleşite. Unii medici şi asistente n-au mai ieşit din tura de marţi. Chiar şi maternităţile au suferit avarii în momentul exploziei, iar cadrele medicale au găsit bebeluşii pe podea.
Dr. Christian Chaccour: „Într-o oră-două, am primit 400 de pacienţi. Iar până a doua zi la prânz au fost 800. Rănile au fost, în majoritate, timpane sparte, traume, fracturi, de membre şi coaste, tăieturi, unele foarte profunde. În general, traumatisme serioase.”
Beirutul trece printr-o dramă umanitară de proporţii.
Jamal Iţani, primarul din Beirut: „Există temeri că unele clădiri se vor prăbuşi, de aceea sunt evaluate de echipe de ingineri, pentru a fi identificate clădirile în pericol de colaps.”
Guvernul a promis o anchetă rapidă şi transparentă. Câţiva oficiali ai portului sunt în arest la domiciliu. Însă cetățenii libanezii sunt sceptici - "Acest accident? Această criză? O să vorbească despre asta 20 de ani, dar investigaţia nu va fi finalizată niciodată. Nicio concluzie, niciun rezultat."
Printre victime se numără şi cetăţeni străini, între care arhitectul Jean-Marc Bonfils. Stabilit de mai mulţi ani în Liban, Bonfils s-a remarcat prin proiectele de restaurare a clădirilor distruse de război. De asemenea, cel puţin 24 de francezi sunt răniţi, 3 fiind în stare critică.
În virtutea vechilor relaţii dintre Franta şi Parisul Orientului, cum a fost supranumit oraşul Beirut, Emmanuel Macron a venit în Liban să vadă cu ochii lui zona devastată.
Israel şi Liban nu au relaţii diplomatice şi sunt tehnic în stare de război, din cauza mişcării Hezbollah. Totuși, miercuri seară, steagul libanez a fost proiectat pe zidurile primăriei din Tel Aviv.