Igor Dodon atacă România într-un mesaj despre anularea alegerilor de la Chișinău

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 26 Iunie 2018 11:29
Categorie: Internaţional

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că decizia Curţii Supreme de Justiţie care a anulat alegerile pentru Primăria Chişinău creează un precedent periculos şi va avea consecinţe foarte serioase pe termen lung.

El susţine că tot ce se întâmplă acum este rezultatul guvernării eurounioniştilor pe parcursul a nouă ani şi acuză că autorităţile de la Bucureşti şi de la Bruxelles au finanţat aceste guverne şi "au închis ochii la fărădelegile" lor.

Într-un mesaj postat marţi pe Facebook, Igor Dodon susţine că haosul şi ruşinea din Republica Moldova sunt rezultatul guvernării de după 2009 şi că unioniştii de azi, cei de la putere şi cei din opoziţie, sunt "creaturile politice ale guvernărilor proeuropene” din aceşti ani, scrie news.ro.

"Decizia de ieri a judecăţii creează un precedent periculos şi va avea consecinţe foarte serioase pe termen lung, inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare. Tot ce se întâmplă acum este rezultatul guvernării eurounioniştilor pe parcursul a nouă ani. Bruxelles, SUA, Bucureşti au investit politic şi financiar în aceste guverne, deseori închizînd ochii la toate fărădelegile din aceşti ani, fiindcă prioritară a fost geopolitica, nu calitatea guvernărilor şi soarta cetăţenilor. Haosul şi ruşinea pe care le vedem azi în Moldova este rezultatul guvernării de dupa 2009. Unioniştii de azi, cei de la putere şi cei din opoziţie, sunt creaturile politice ale guvernarilor “proeuropene” din acesti ani. Ei toţi împreună, şi cei din majoritatea parlamentară şi liderii protestelor din stradă, au creat sau au salutat crearea AIE1, AIE2, AIE3, de fiecare dată alegând “răul mai mic”. Acum culeg roadele ...Noi însă, forţele sănătoase de stânga, ne pregătim foarte serios de alegerile parlamentare", susţine Dodon.

El spune că se impun două scenarii postelectorale - primul scenariu, cel mai probabil, este preluarea majorităţii mandatelor de către socialişti, care de unii singuri vor crea Guvernul. "Deocamdată, toate evenimentele, inclusiv discreditarea eurounioniştilor, duc spre acest scenariu, pozitiv pentru Moldova", susţine preşedintele Republicii Moldova.

În opinia sa, al doilea scenariu ca probabilitate este declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, imediat după alegerile parlamentare ordinare.

"Chiar dacă Occidentul va face presiuni, ca de fiecare dată, pentru o nouă coaliţie proeuropeană, cetăţenii nu le vor permite liderilor PAS şi PDA să facă alianţă cu PDM şi Plahotniuc. În asemenea caz, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, poate chiar în aceeaşi perioadă cu cele locale din 2019. Important este că în cazul alegerilor parlamentare anticipate, PSRM va lua cu siguranţă majoritatea în Parlament. Astfel, tot răul e spre bine", mai scrie Igor Dodon.

În ceea ce priveşte Chişinăul, Dodon spune că acesta rămâne acum în responsabilitatea consilierilor municipali, iar Ion Ceban şi echipa sa "vor continua promovarea proiectelor sociale şi se vor ocupa de rezolvarea celor mai stringente probleme ale orăşenilor".

"El a fost nedreptăţit prin decizia abuzivă a judecăţii, deoarece nu au existat contestaţii împotriva lui şi, în cazul anulării votului lui Andrei Năstase, trebuia să fie organizat în mod repetat al doilea tur al alegerilor din municipiul Chişinău, cu participarea lui Ion Ceban. Dar ce nu am obţinut acum, vor obţine la anul, o victorie dusă la capăt, pentru un mandat deplin de primar, de patru ani. Aşa va fi", îşi încheie Dodon mesajul postat pe Facebook

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a menţinut luni decizia Curţii de Apel prin care alegerile anticipate pentru Primăria Chişinău au fost invalidate, astfel că Andrei Năstase nu poate deveni primar, anunţă Deschide.md.

Decizia a fost pronunţată în timp ce în faţa instanţei susţinătorii PDA şi PAS protestau cerând validarea mandatului primarului ales.

Şedinţa CSJ s-a desfăşurat cu uşile închise şi a durat câteva ore.

Instanţa a respins cererea primarului ales, Andrei Năstase, de recuzare a completului de judecători.

Joi, 21 iunie, Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea Judecătoriei Chişinău, prin care alegerile locale pentru administraţia capitalei R. Moldova nu sunt considerate valide.

Conform Deschide.md, anul acesta nu mai pot fi organizate alegeri locale, respectiv capitala va fi condusă de un primar interimar. La acest moment, Primăria este condusă de viceprimarul Ruslan Codreanu.

La 19 iunie, Judecătoria Chişinău a declarat nule alegerile locale de la Chişinău şi a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase, unul din liderii opoziţiei proeuropene din Republica Moldova. Principalul motiv a fost că Andrei Năstase a făcut agitaţie electorală chiar în ziua alegerilor prin reţele de socializare. Judecătoarea susţine că postarea sa de pe Facebook a fost urmărită de peste 250.000 de utilizatori, iar aceasta a fost în măsură să influenţeze rezultatul alegerilor.

Mesajul Ambasadei SUA, după invalidarea alegerilor de la Chişinău
Mesajul Ambasadei SUA, după invalidarea alegerilor de la Chişinău
VIDEO PROTVPLUS.RO
emmanuel macron, franta, discurs, proteste, vestele galbene, reactii, actul V
Mesajul Vestelor Galbene pentru Macron: ”Mulţumim, dar nu s-a terminat. Noi rămânem pe baricade!”
Cum a reușit un român să jefuiască o bancă din Luton fără să fie prins
Adolescent de 16 ani, acuzat că şi-ar fi ucis iubită, majoretă la liceul unde învăţau. Ce descoperise tânărul
Cazul călugărițelor care au furat jumătate de milion de dolari și au jucat banii la cazinouri
Cadoul de nuntă extravagant oferit de un cântăreț mamei sale. Ringul de dans era plin de bani. FOTO
Descoperirea uluitoare a cercetătorilor pe fundul mării, după tsunamiul puternic produs in Indonezia
rusia, venezuela, bombardiere,
Rusia a trimis două bombardiere nucleare în Venezuela. Momentul în care aterizează. VIDEO
Produsele de origine animală afectează planeta. Ce au descoperit cercetătorii
Cadouri exclusiviste pentru cei mai bogați oameni ai lumii. Cât costă o vază semnată de Karl Lagerfeld
Brexit. De ce a amânat Theresa May votul și ce șanse sunt pentru un nou referendum
Actorul Kirk Douglas a împlinit 102 ani. Ce surpriză i-a pregătit familia
Reacția Vestelor Galbene după măsurile anunțate de Macron ca să oprească protestele