Ibuprofen sau paracetamol: care funcționează mai bine împotriva variantei omicron a coronavirusului
Simptomele asociate infectării cu Covid-19, observate în timpul pandemiei, par să se canalizeze, iar medicii de familie au observat în consultații că boală este mai asemănătoare cu o răceală sezonieră ca niciodată, scrie El Espanol.
„Cel mult, febră mare pentru câteva zile și puțin mai multe simptome decât o răceală urâtă: strănut, durere în gât etc.”, comentează pentru EL ESPAÑOL Lorenzo Armenteros , reprezentant al Centrului de Sănătate Illas Canarias, din Lugo, Spania.
Observațiile medicilor din clinicile de medicină primară sunt în concordanță cu datele unui studiu preliminar care arată că varianta Omicron se înmulțește de 70 de ori mai repede în căile respiratorii superioare (căile nazale, gât), în timp ce în căile respiratorii inferioare (trahee, bronhii) rata sa este de 10 ori mai mică decât cea Delta.
Există, de asemenea, cazuri de febriculă și, deși mai puțin frecvente, febră. Diferența dintre aceste două este că temperatura este mai mică sau mai mare de 38 de grade. Pentru tratarea acestor simptome se obișnuiește să se ia ibuprofen sau paracetamol, deși medicii intervievați de acest ziar îl recomandă pe cel din urmă.
Aceasta este funcția principală a paracetamolului, de a reduce febra și durerea (motiv pentru care este considerat și un analgezic), în comparație cu ibuprofenul, care este în principal antiinflamator și, prin urmare, mai benefic pentru durerile musculare. De fapt, familia de medicamente din care face parte ibuprofenul este cunoscută sub numele de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, deoarece nu sunt derivate din cortizon.
Paracetamolul are mai puține efecte secundare gastrointestinale decât ibuprofenul și este deosebit de util pentru durerile care nu implică inflamații și episoade de febră, datorită efectului său analgezic și antipiretic.
Sursa: El Espanol
Etichete: coronavirus, omicron, paracetamol, ibuprofen,
Dată publicare:
26-12-2021 11:25