Hunter Biden a pledat vinovat în dosarul federal în care este acuzat de fraudă fiscală
Hunter Biden a pledat joi „vinovat” la toate cele nouă acuzaţii din dosarul său fiscal federal, iar judecătorul i-a acceptat pledoaria.
În ziua în care trebuia să înceapă procesul, judecătorul Mark Scarsi a declarat că Biden pledează „vinovat” la acuzaţii şi optează pentru o „pledoarie deschisă”, dar nu a ajuns la o înţelegere cu procurorii de natură să-i reducă sentinţa.
Inculpaţii care pledează vinovat în cauzele penale ajung de obicei la un acord cu procurorii în prealabil, în speranţa de a primi o sentinţă mai mică în schimbul evitării procesului.
Procurorii spun că Hunter Biden nu a plătit impozite în valoare de 1,4 milioane de dolari, în timp ce cheltuia din belşug pe droguri, prostituate şi articole de lux. Hunter Biden, care a fost deschis cu privire la lupta sa cu dependenţa de droguri şi alcool, este acuzat că nu a plătit impozite din 2016 până în 2019, în timp ce a cheltuit sume uriaşe „pe droguri, escorte şi prietene, hoteluri de lux şi proprietăţi de închiriat, maşini exotice, îmbrăcăminte şi alte articole de natură personală”, potrivit unei acuzaţii.
O recunoaştere a vinovăţiei ar pune capăt unui proces de câteva săptămâni, care probabil ar fi dat prilejul să iasă la iveală detalii murdare din viaţa lui Hunter Biden chiar în timpul campaniei electorale.
Alegătorii vor alege pe 5 noiembrie între vicepreşedintele Kamala Harris, o democrată, şi fostul preşedinte republican Donald Trump. Joe Biden a renunţat la candidatura sa pentru realegere în iulie, sub presiunea colegilor săi democraţi, şi a anunţat că o sprijină pe Harris
Sentinţa în cazul Hunter Biden este programată pentru 16 decembrie, după alegerile prezidenţiale din noiembrie. Acuzarea nu a obiectat la această dată, care a fost propusă de judecător.
Scarsi i-a spus lui Hunter Biden că riscă până la 15 ani de închisoare şi până la 1 milion de dolari ca penalităţi.
Biden încercase anterior să rezolve cazul său federal de evaziune fiscală din California cu o aşa-numită „pledoarie Alford”, în care îşi susţinea nevinovăţia, dar accepta pedeapsa. Însă, joi după-amiază, într-un mod surprinzător, echipa lui Biden a schimbat strategia şi a declarat că Hunter este gata să aibă o „pledoarie deschisă” şi să recunoască faptul că prin comportamentul său îndeplineşte elementele infracţiunilor fiscale de care a fost acuzat.
Hunter Biden a declarat joi, sub jurământ, la tribunalul federal din Los Angeles, că nimeni nu i-a făcut promisiuni pentru a-l convinge să pledeze vinovat în cazul său fiscal. Fiul preşedintelui a declarat, de asemenea, că nimeni nu l-a presat în vreun fel să pledeze vinovat.
Rezolvarea potenţială a cazului fiscal a venit chiar înainte să înceapă procesul. Acesta ar fi fost al doilea proces penal al lui Biden din acest an, după ce a fost condamnat în iunie pentru trei acuzaţii federale legate de achiziţionarea ilegală a unei arme în Wilmington, Delaware.
Fiul preşedintelui a plătit în cele din urmă aproximativ 2 milioane de dolari ca impozite şi penalităţi restante, după ce a aflat de ancheta pentru fraudă fiscală. În săptămânile dinaintea procesului, judecătorul i-a împiedicat pe avocaţii lui Biden să le spună juraţilor despre plata cu întârziere a impozitelor sau despre posibilele origini ale dependenţei sale de alcool şi droguri - ceea ce a reprezentat o lovitură majoră pentru strategia sa de apărare.
În timpul scurtei audieri de joi, Scarsi a menţionat că aproximativ 120 de juraţi potenţiali aşteptau în sala de judecată, în condiţiile în care procesul de selecţie a juraţilor era programat să înceapă joi dimineaţă. Scarsi a indicat că, în cazul în care nu acceptă încercarea lui Biden de a rezolva rapid cazul, procesul va continua cu selecţia juraţilor vineri, conform planului.
Procedurile complicate şi îndelungate de joi de la Los Angeles au amintit de o audiere similară care a avut loc vara trecută în Delaware, unde părţile au încercat să obţină aprobarea unui judecător pentru un acord comun de recunoaştere a vinovăţiei. Acest acord s-a destrămat în mod uimitor în sala de judecată, părţile nefiind de acord cu termenii acestuia, iar judecătorul refuzând în cele din urmă sprijinul, invocând motive constituţionale.
Preşedintele Joe Biden a declarat în mod constant că nu îşi va graţia fiul în niciunul dintre procesele sale. Nu este clar dacă gândirea preşedintelui s-a schimbat de când a renunţat la candidatura sa pentru realegere, dar acesta are încă posibilitatea de a-şi graţia fiul sau de a-i comuta sentinţa.