Hugo Chavez a castigat al 4-lea mandat de presedinte al Venezuelei, pentru 6 ani

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele in exercitiu Hugo Chavez a fost reales, duminica, la presedintia Venezuelei. El a castigat 54,42 la suta din voturi, fata de 44,97 la suta obtinute de candidatul opozitiei, Henrique Capriles Radonski, dupa numararea a 90% din voturi. 

"Candidatul Hugo Chavez Frias (a obtinut) 54,42 la suta din sufragii", adica 7.444.082 milioane de voturi, in timp ce principalul candidat al opozitiei, Henrique Capriles Radonski, a intrunit 44,97 la sut din voturi, respectiv 6.151.544 buletine de vot, a declarat presedintele Consiliului electoral national (CNE), Tibisay Lucena.

"Am atins una dintre cele mai ridicate rate de participare din ultimele decenii", de 80,94 la suta, a adaugat ea.

Anuntul privind victoria presedintelui in exercitiu a fost salutat cu focuri de artificii in capitala Caracas. "Ii multumesc poporului meu iubit!!! Traiasca Venezuela!!! Traiasca Bolivar!!!" si "Ii multumesc lui Dumnezeu! Va multumesc tuturor!", a scris Chavez imediat pe contul sau de Twitter.

In varsta de 58 de ani si aflat la putere din 1999, presedintele Chavez a fost reales duminica pentru un al patrulea mandat de sase ani la conducerea acestei tari care dispune de importante rezerve de petrol si in care a initiat o "revolutie socialista".

Citește și
Hugo Chavez
Hugo Chavez se declara vindecat de cancer si pregatit sa guverneze cel putin pana in 2019

Candidatul invins, Henrique Capriles Radonski, l-a "felicitat" duminica seara pe presedintele Hugo Chavez. "Vreau sa il felicit pe candidat, presedintele Republicii" Hugo Chavez, a declarat Capriles, imbracat intr-o vesta in culorile drapelului venezulan, in cadrul unei alocutiuni rostite la sediul de campanie in cursul careia le-a "multumit" celor peste sase milioane de persoane care au votat pentru el.

Hugo Chavez, figura controversata a socialismului, ales la presedintie pana in 2019

 Hugo Chavez s-a impus ca un barbat puternic in tara de la prima sa alegere in 1998, provocand o controversa atat in interior cat si in strainatate cu "revolutia sa socialista" si stilul exuberant, relateaza AFP.

Fost parasutist, cu o sanatate subrezita in prezent dupa descoperirea unui cancer in 2011, el a castigat toate alegerile la care a participat, in pofida acuzatiilor de "autoritarism" care ii sunt aduse de opozantii sai.

Victoria din 2012 ii garanteaza - daca ii permite si sanatatea - sa ramana la putere cel putin pana in 2019, la conducerea unei tari care dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume, pentru a-si continua proiectul sau de "socialism al secolului XXI". Cu o statura impozanta, fostul orator neobosit a aparut slabit in ultimele luni, chel si mai gras, dupa doua operatii in 2011 si 2012 in Cuba, dupa ce a fost diagnosticat cu cancer, de care se declara in prezent "vindecat total".

Nascut in 1954, fiul a doi invatatori din statul Barinas (sud-vest), tatal a patru copii si catolic divortat de doua ori, Hugo Chavez a inceput sa pregateasca inca din 1982 proiectul sau socialist inspirat de Simon Bolivar, figura emblematica a independentei obtinute impotriva spaniolilor. In 1992, locotenent-colonelul incearca o lovitura de stat ratata impotriva presedintelui Carlos Andres Perez, care il va arunca in inchisoare pentru doi ani, ceea ce, in mod paradoxal, l-a facut foarte popular.

Dupa sase ani, candidat al unei coalitii de partide de stanga, el castiga alegerile cu 56 la suta din voturi. Hugo Chavez, aflat la conducerea primului exportator de petrol sud-american, si-a construit popularitatea pe numeroase programe sociale in sanatate si educatie. Cei mai defavorizati ii datoreaza de atunci o recunostinta fara limite, repetand ca le-a redat "demnitatea" in pofida unei inflatii galopante.

In schimb, opozantii sai ii reproseaza omniprezenta si instrumentalizarea mijloacelor statului in serviciul unei singure cauze: mentinerea sa la putere. Hiperactiv inainte de a se imbolnavi, implacabil cu adversarii sai, charismatic, capabil sa amestece in acelasi discurs cantece romantice, insulte si demonstratii de eruditie, Hugo Chavez a dezvoltat un stil de guvernare neconventional, facand apel la instinct dar si la formarea sa militara.

"Chavez este un amestec contradictoriu de stangism si militarism. El are un apetit exagerat pentru putere. Una dintre principalele sale motivatii este sa ramana fara limite la putere", apreciaza istoricul Margarita Lopez Maya, fost aliat trecut in opozitie.

Dupa tentativa de lovitura de stat care l-a vizat in 2002, presedintele a decis ca lumea se imparte in prieteni si adversari, calificandu-i pe opozantii sai drept "tradatori" si "apatrizi". Dincolo de frontiere, el este modelul - si sponsorul - mai multor lideri latino-americani de stanga.

Aparator fervent al uniunii Americii Latine, el a infiintat structuri de integrare regionala si tese aliante strategice cu Rusia, China sau Iran, fara sa omita vreodata sa sprijine lideri controversati, precum libianul Muammar Kadhafi, iranianul Mahmoud Ahmadinejad sau sirianul Bashar al-Assad. In acelasi timp, el a stiut sa dea dovada de pragmatism, nesuspendand niciodata livarile de petrol catre Statele Unite, in pofida criticilor sale acerbe impotriva "imperialismului yankeu".

Lunga si tumultuoasa cariera politica a presedintelui venezuelean Hugo Chavez

 Presedintele venezuelean Hugo Chavez a fost ales la conducerea tarii pentru prima data in 1999, dupa ce s-a remarcat printr-o lovitura de stat ratata in 1992, relateaza AFP.

1992 - Locotenent-colonelul parasutist Hugo Chavez preia conducerea unei lovituri de stat esuate impotriva presedintelui Carlos Andres Perez.
1994 - Chavez si tovarasii sai, condamnati pentru "rebeliune militara", sunt eliberati din inchisoare in cadrul unei amnistii prezidentiale.
1998 - La conducerea unei coalitii de partide, majoritatea de stanga, Chavez este ales presedinte, in decembrie, cu 56% din voturi.
1999 - Se instaleaza ca presedinte, dupa castigarea alegerilor din 1998. El convoaca un referendum in vederea crearii unei Adunari Nationale Constituante, iar noua Constitutie venezueleana este aprobata cu peste 70% din voturi.
2000 - Chavez este reales presedinte sub o noua Constitutie, pentru un nou mandat de sase ani, cu 56,9% din voturi.
2001 - Sunt votate 49 de legi, inclusiv unele care autorizeaza nationalizatea terenurilor, petrolului si bancilor, suscitand furie si manifestatii din partea opozitiei.
2002 - Dupa numeroase greve in sectorul petrolier, Confederatia Muncitorilor din Venezuela (CTV) si organizatia patronala Fedecamaras cer, la 6 aprilie, in cursul unei manifestatii uriase, la Palatul prezidential, plecarea lui Chavez de la putere. In cursul operatiunilor de reprimare sunt ucise 19 persoane, iar alte cateva sunt ranite.
- 11 aprilie: Statul Major militar incearca sa dea o lovitura de stat.
- 12 aprilie: comandantul fortelor armate Lucas Rincon anunta ca Chavez a acceptat sa demisioneze.
- 14 aprilie: Chavez revine la presedintie cu ajutorul unor militari loiali si mai ales a mobilizarii a mii de simpatizanti care ies pe strazile din Caracas.

2003
- 2 februarie: zi de greva generala, in cursul careia opozitia organizeaza o campanie de strangere de semnaturi in vederea destituirii presedintelui.
- 29 mai: acord intre Guvern si opozitie in vederea organizarii unui referendum privind o eventuala revocare din functie a presedintelui, cu scopul de a pune capat crizei politice.

2004 - Chavez iese invingator in urma referendumului privind revocarea din functie, obtinand 59% din voturi.
2005 - Opozitia boicoteaza alegerile legislative, iar partidul lui Chavez obtine toate mandatele in cadrul Parlamentului unicameral.
2006 - Chavez este reales presedinte cu 62% din sufragii.
2007 - O noua reforma a Constitutiei, ceruta de catre Chavez este refuzata prin referendum.
2009 - O modificare a Constitutiei din 1999 care permite realegerea pe termen nedefinit a presedintelui este adoptata prin referendum, cu 54,36% din voturi.

 

2010
- 26 septembrie: partidul aflat la putere castiga alegerile legislative, dar opozitia obtine 40% din mandate.
-17 decembrie: Parlamentul ii acorda puteri exceptionale lui Chavez, care poate sa guverneze prin decret timp de 18 luni.
2011
- 10 iunie: Chavez este operat, la Havana, de o tumoare canceroasa in zona pelviana.
- 20 octombrie: dupa mai multe sedinte de chimioterapie in Cuba, Chavez da asigurari ca este vindecat.

2012
- 26 februarie: Chavez este operat din nou, in Cuba, de o tumoare canceroasa. In saptamanile urmatoare este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care il tine departe de scena publica.
- 9 iulie: Chavez anunta din nou ca s-a vindecat de cancer.
- 7 octombrie: Chavez castiga un nou mandat de sase ani la presedintia Venezuelei.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Declaratie neasteptata a lui Hugo Chavez:
Declaratie neasteptata a lui Hugo Chavez: "Daca as fi american, l-as vota pe Barack Obama!"

Presedintele venezuelean Hugo Chavez a dat asigurari intr-un interviu pentru un post privat de televiziune ca, daca ar fi cetatean american, ar vota pentru Barack Obama la urmatoarele alegeri prezidentiale americane din noiembrie,

Hugo Chavez se declara vindecat de cancer si pregatit sa guverneze cel putin pana in 2019
Hugo Chavez se declara vindecat de cancer si pregatit sa guverneze cel putin pana in 2019

Presedintele venezuelean Hugo Chavez, care candideaza la 7 octombrie pentru un nou mandat de sase ani, s-a declarat din nou, sambata, vindecat de cancer si capabil sa guverneze cel putin pana in 2019. 

Hugo Chavez face poze cu Fidel Castro, dupa operatia de cancer.
Hugo Chavez face poze cu Fidel Castro, dupa operatia de cancer. "Sunt bine si ma recuperez rapid"

Presa din Venezuela a publicat cateva fotografii cu presedintele Hugo Chavez, dupa operatia pe care a facut-o pentru eliminarea unei tumori canceroase.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.