Hugo Chavez se declara vindecat de cancer si pregatit sa guverneze cel putin pana in 2019

Dată publicare: 30-09-2012 16:05
Dată actualizare: 30-10-2012 06:47


Hugo Chavez

Presedintele venezuelean Hugo Chavez, care candideaza la 7 octombrie pentru un nou mandat de sase ani, s-a declarat din nou, sambata, vindecat de cancer si capabil sa guverneze cel putin pana in 2019. 

"Cred ca da, ma simt foarte foarte bine", a raspuns Chavez cand a fost intrebat daca s-a vindecat total, intr-un camion care circula printre mii de sutinatori la Guarenas, un oras la est de Caracas. "Daca nu m-as fi simtit in forta" sa guvernez inca sase ani, "nu as fi aici. De altminteri, vom munci intr-un ritm accelerat", a adaugat presedintele in exercitiu, favorit in sondaje in fata fostului guvernator Henrique Capriles, principalul candidat al opozitiei, in varsta de 40 de ani.

In coloana, unele femei izbucnesc in plans cand il vad trecand, in timp ce altele ii arunca scrisori cu doleante, pe care le strange constiincios. 

Chavez, in varsta de 58 de ani, a fost operat de doua ori, in 2011 si 2012, din cauza unui cancer in zona pelviana a carui natura nu a fost niciodata dezvaluita, care l-a suspus la tratamente medicale dificile. El a recunoscut ca a fost nevoit sa incetineasca ritmul activitatilor. "In primii ani de guvernare nu ma odihneam deloc. insa corpul iti aminteste ca trebuie sa incetinesti", a adaugat presedintele reales continuu incepand din 1998.

In pofida acestui lucru, defilarea de la Guarenas a constituit o noua demonstratie de forta. "De ce plangi, micutule?", il intreaba el pe un copil in varsta de opt ani pe care l-a luat in brate in timpul defilarii. "Pentru ca va iubesc", i-a raspuns copilul.

In decursul celor aproximativ 14 ani de cand detine puterea, acest lider charismatic a obtinut recunoasterea claselor populare prin intermediul unor programe sociale finantate din venituri provenind din sectorul petrolier. Chavez s-a declarat sigur ca il va infrange pe Capriles, pledand pentru o victorie cat mai covarsitoare. "Cel mai important este marirea avansului pentru consolidarea Revolutiei" socialiste, subliniaza el.

El a recunoscut totusi ca nu a reusit o emancipare a tarii cu ajutorul rentei petroliere, care reprezinta 90% dintre resursele in devize ale Venezuelei, o tara ce dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume, cerand o perioada suplimentare pentru a atinge acest obiectiv. "Este un model care are 100 de ani. Am progresat, dar este un proces progresiv, are nevoie de timp pentru a pune activitatea economica in functiune", se justifica el.

"Am comis erori in aplicarea unor programe care nu au functionat cum ar fi trebuit, mai ales in (domeniul) serviciilor publice", a mai recunoscut Chavez, o tema de atac pentru Henrique Capriles intr-o tara care sufera de disfunctionalitati grave in alimentarea cu apa sau electricitate si care dispune de infrastructuri aflate intr-o stare proasta.

"Avem nevoie de mai multa eficienta politica, sociala, economica. Am dezvoltat educatia, dar inca ii lipseste calitatea", a adaugat presedintele-candidat. Rata analfabetismului in Venezuela a scazut de la 9,1% in 1999 la 4,9% in 2011, potrivit datelor oficiale. De asemenea, el a aparat masurile radicale ale "Revolutiei (sale) socialiste", intre care numeroase nationalizari si exproprieri, apreciind ca ele au prezentat rezultate mai bune decat programele de stanga din Europa.

"Priviti Spania. Doare. Am vorbit despre atat de multe lucruri cu (fostul premier socialist Jose Luis Rodriguez) Zapatero. Din nefericire, nu au reusit sa isi impuna proiectul de stanga si au pierdut alegerile", a comentat Chavez. "Puterea populara va fi concretizata in urmatorii ani pentru ca poporul sa fie cel care isi conduce viata, munca", a promis Chavez, raspunzand la intrebarea daca Venezuela va deveni un "stat comunal".

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO