Obama se leapada de Mubarak
Dupa zile intregi in care diplomatia a fost cuvantul de ordine, presedintele american i-a transmis lui Hosni Mubarak sa nu ma candideze pentru un nou mandat. Noi alegeri sunt programate in toamna acestui an.
Mesajul i-a fost transmis lui Mubarak de fostul diplomatul american Frank G. Wisner. Pentru moment nu este clar daca administratia americana este in favoarea predarii puterii de catre Mubarak unui Guvern de tranzitie, format din lideri ai opozitiei, sau unui Guvern condus de membri ai actualului regim, inclusiv vicepresedintele numit sambata, Omar Suleiman, scriu cei de la New York Times.
Mizele colosale puse in joc in Egipt impun - mai ales americanilor- un echilibru fragil intre idealurile democratice - atat de glorificate - si interesele strategice.
Importanta strategica a Canalului Suez
Canalul de Suez, axa strategica a comertului global, este un pasaj vital pentru transportul de petrol dinspre Orientul Mijlociu. Canalul este controlat de Egipt si esential este ca acest canal sa ramana deschis si functional.
Inchiderea canalului pentru cateva luni in 1956 si apoi intre 1967 si 1975, dupa Razboiul de 6 zile, a constrins navele petroliere la un ocol lung de peste 10.000 de kilometri. Intr-o telegrama trimisa in 2009 catre Departamentul de stat se spune pe sleau de ce Egiptul lui Mubarak merita anual cate 3 miliarde de dolari:
" Beneficiile parteneriatului nostru cu Hosni Mubarak sunt clare: Egiptul mentine pacea cu Israelul, iar armata SUA are acces prioritar prin canalul de Suez si in spatiul aerian egiptean", notau diplomatii americani din Cairo.
Intre ciocan si nicovala
Pe de alta parte, Barack Obama nu-si doreste sa ramana in istorie drept presedintele care a "pierdut" Egiptul, asa cum i s-a intamplat lui Jimmy Carter cu Iranul, in 1979.
Insusi Richard Haas, presedintele Consiliului pentru Relatii externe al SUA, a declarat ca ultimul lucru pe care Statele Unite si-l doresc este ca Egiptul sa fie dominat de fundamentalistii
De altfel, comentatorii sunt de acord ca Iranul se numara printre beneficiarii unei eventuale caderi a regimului Mubarak. Ideologic si economic deopotriva.
Un Egipt slab, un Iran puternic
Instabilitatea din Egipt a ridicat deja pretul petrolului. De asta profita Iranul care datoreaza resurselor sale de petrol brut 80% din veniturile sale.
In alta ordine de idei, egiptenii nu vorbesc nici pe departe pe o singura voce. asa cum arata in aceste zile, capitala egipteana ii rusineaza profund pe multi localnici. Filmati de departe imbulzindu-se la cozi pentru paine, oamenii incep sa se agite.
Intr-o capitala practic paralizata, populatia e tot mai frustrata si furioasa.
Toate aceste aspecte lasa Washingtonului o marja de manevra foarte redusa. In opinia expertilor, Casa Alba se va stradui sa-l convinga pe Hosni Mubarak sa dea dovada de maxima deschidere, impingandu-l in acelasi timp usurel catre iesire. Este probabil si misiunea emisarului american trimis la Cairo.