Al-Jazeera: 150 de morti si 4.000 de raniti in Egipt
Cel putin 150 de oameni au fost ucisi si peste 4.000 raniti in protestele anti-guvernamentale din Egipt. Este vorba de confruntarile din Cairo, Alexandria si Suez, potrivit televiziunii Al–Jazeera.
RIA NOVOSTI: Televiziunea de stat egipteana a anuntat ca statia locala Al-Jazeera din Cairo a fost inchisa duminica dimineata si ca ziaristii si-au pierdut acreditarile in Egipt. La randul lor, cei de la Al-Jazeera au denuntat masurile.
Stirileprotv.ro: Egiptul fierbe! Egiptul se afla "la inceputul unei noi ere", a declarat, duminica seara, Mohamed ElBaradei, reprezentant al opozitiei egiptene, care s-a alaturat pentru prima data manifestantilor adunati in piata Tahrir din centrul capitalei Cairo. Revolta populara care a inceput marti nu pare sa dea semne ca s-ar apropia de final. Mii si mii de egipteni sfideaza interdictiile si continua sa se adune pe strazile din Cairo, zi si noapte. Sunt furiosi ca presedintele Mubarak, ba numeste un nou premier, ba isi pune un apropiat - seful securitatii - intr-o functie nou inventata, aceea de vicepresedinte, si incearca sa ramana la putere. Vehicule militare arse, cartierul general al partidului de guvernamant incendiat. Acesta e modul in care protestatraii au raspuns aparitiei la televizune a presedintelui Mubarak si deciziei acestuia de a ramane la putere. Politia nu se mai vede pe strazi, armata este cea care incearca sa mentina controlul, insa situatia este incredibil de instabila si totul e inca foarte periculos.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sefii armatei au facut apeluri la manifestanti sa-i tina departe pe vandali si pe cei pusi pe jafuri. Au aparut, cum s-a intamplat si in Tunisia, garzi cetatenesti de cartier, ai caror membri sunt inarmati cu bate sau bare de fier.
Huffington Post: Pe marginea prapastiei. Figura proeminenta a reformei, Mohamed ElBaradei, i-a cerut presedintelui Hosni Mubarak sa demisioneze dupa ce armata din Egipt a iesit impotriva populatiei rasculate din capitala tarii. Desfasurarea de forte a armatei ar fi avut ca scop oprirea jafurilor armate si a incendierilor, ce au izbucnit in tara dupa ce protestatarii pro-democratie au inceput sa demonstreze. Centrul cultural al lumii arabe a fost astfel transformat in tabloul unor scene inimaginabile de haos. Soldatii nu au facut insa nimic ca sa disperseze cei 5.000 de oameni adunati in piata Tahrir, pe care protestatarii au ocupat-o inca de vineri, manifestand impotriva saraciei, lipsei locurilor de munca, coruptiei si brutalitatii politiei. “Sunteti cei care detineti aceasta revolutie. Sunteti viitorul. Cererea noastra esentiala este abdicarea regimului si inceputul unui Egipt nou, in care fiecare egiptean sa traiasca in virtute, libertate si demnitate”, a spus laureatul cu Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei.
BBC: Ce fac oamenii obisnuiti din Cairo. Oamenii se opresc in piata din Cairo si se uita la elicopterele de lupta care le zboara pe deasupra capetelor. E vorba clar despre o readucere-aminte a puterii militare, dar e una firava, despre ceea ce a fost cea mai puternica institutie din Egipt. Speculatiile si zvonurile fara fond circula constant. Unele spun ca sigur presedintele demisioneaza. Altele spun ca sefii guvernului au fost arestati. La totul se adauga insecuritatea majora. Cele mai multe magazine si afaceri sunt inchise si tot mai multi egipteni obisnuiti incep sa isi faca griji. Deja se pare ca painea incepe sa se termine si cozile sunt foarte mari la magazine, de unde se golesc rafturile cu provizii. La bancomate, oamenii isi golesc conturile si isi umplu gentile cu bani, in vreme ce altii spun ca se vor baricada in case.
CNN: Cine conduce Egiptul. Guvernul egiptean nu este numai guvernul lui Hosni Mubarak, ci e un guvern militar. Generalii si fostii generali controleaza cea mai mare parte a sa si multi sunt foarte influenti in afaceri. Din 1952, la caderea monarhiei din Egipt, ofiterii superiori au constituit noua aristocratie a tarii, pastrandu-si pozitia privilegiate in socialismul anilor ’50-’60, pana acum, in capitalism. Mubarak este un fost sef al aviatiei, care a condus campania egipteana impotriva Israelului in razboiul din 1973, pe care egiptenii si-l amintesc ca fiind cel mai mare triumf militar. Asa ca toata lumea stie afinitatea acestuia pentru ierarhii militare. Noul sau vice-presedinte, Omar Suleiman, este un produs al serviciului intern de securitate si ii impartaseste atitudinea si crezurile. Doua treimi dintre guvernatorii tarii sunt fosti generali, ca si cei mai multi membri din Cabinet, care au fost plasati mai ales in pozitiile noneconomice.
Cand a fost nevoie de ceva in Egipt, fie ca a fost vorba de revolte de mica amploare, ca in 2008, dar si la masivele inundatii din 1994, Mubarak a apelat la militari. Ei au incredere in el, el ii intelege. Relatia a fost si una avantajoasa, pentru ca in anii ’90, cand au inceput privatizarile in sistem, fostii generali au avut parte de tot felul de avantaje, inclusiv in ceea ce priveste dobanzile atractive din partea bancilor.