Hillary Clinton mentioneaza Romania intre tari ale caror guverne contracareaza "agresiv" opozitia
Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a mentionat Romania si Ungaria printre statele ale caror guverne au devenit "mai agresive" in contracararea opozitiei.
Declaratia a venit in cadrul unui discurs in care oficialul american denunta, in general, regresul valorilor democratice in Europa si Asia Centrala, precizeaza Mediafax.
In cadrul unei reuniuni a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa desfasurata la Dublin, Hillary Clinton a denuntat regresul valorilor democratice si drepturilor omului in state din Europa si din Asia Centrala.
"Sunt din ce in ce mai preocupata pentru viitorul acestei organizatii si pentru valorile pe care le-a aparat permanent", a spus Clinton, conform AFP, cu ocazia reuniunii anuale a ministrilor de Externe din cele 57 de state membre OSCE.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"La peste 20 de ani dupa incheierea Razboiului Rece, sarcina de construire a unei Europe a libertatii si pacii inca nu a fost indeplinita", a spus secretarul de Stat american.
Cu putin timp inainte, Clinton se intalnise cu reprezentanti ai societatii civile din sapte tari, care i-au transmis preocuparile in materie de drepturile omului.
Clinton a acuzat guvernele ca devin "din ce in ce mai agresive in tentativele de blocare a disidentei", denuntand, potrivit AFP, situatiile din Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, dar si din Romania si Ungaria.
Cu cateva ore inaintea unei intalniri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Clinton a denuntat "o tendinta de re-sovietizare a regiunii", referindu-se la proiectul uniunii comerciale intre Rusia si foste republici sovietice. "Incercam sa identificam mijloace eficiente deincetinire sau blocare a acestui proiect", a continuat Clinton.
Chiar si in cadrul Uniunii Europene si NATO, exista "evolutii ingrijoratoare", a apreciat secretarul de Stat american, mentionand "manifestari de recul al democratiei in Ungaria".
In final, Clinton a denuntat "spectrul oribil al antisemitismului, xenofobiei, discriminarii fata de imigranti, romi" si minoritati sexuale in mai multe regiuni ale Europei.