Vladimir Putin se grăbește să reînnoiască tratatul nuclear cu SUA


Ultimul update: Vineri 06 Decembrie 2019 07:27
Data publicarii: Vineri 06 Decembrie 2019 07:09
Categorie: Stiri externe
vladimir putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că doreşte să reînnoiască, până la sfârşitul anului, Tratatul New START privind armele strategice nucleare, relatează AFP.

Această decizie trebuie luată cât mai curând posibil ''pentru a nu da naştere la multiple interpretări ale poziţiei noastre", a insistat Vladimir Putin în faţa unor responsabili militari şi ai apărării.

La rândul său, ''Rusia este pregătită să reînnoiască tratatul New START fără întârziere, înainte de sfârşitul anului'', a adăugat preşedintele rus, potrivit Agerpres.

SUA şi Rusia s-au retras oficial în acest an din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), acuzându-se reciproc de încălcarea pactului semnat în 1987, care interzicea rachetele cu lansare de la sol, capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Acest acord a fost considerat ca un pilon al securităţii globale, iar faptul că devine depăşit provoacă temeri legate de o reluare a cursei înarmării.

Vladimir Putin a declarat joi că doreşte să definească ''măsurile pentru a face faţă potenţialelor pericole'' legate, potrivit lui, de o retragere a SUA din INF.

Până în prezent, Washingtonul nu a manifestat un interes deosebit faţă de reînnoirea pe cinci ani a unui tratat New START după expirarea actualului tratat, la începutul anului 2021.

Tratatul New START a fost încheiat în 2010 între preşedinţii din acea vreme, american Barack Obama şi rus Dmitri Medvedev, în timp ce relaţiile dintre cele două ţări erau mult mai calde.

Acest tratat, considerat ultimul acord major încă în vigoare în domeniul controlului armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) pentru SUA şi Rusia.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Ce trebuie sa faci pentru a o convinge pe Monica Cadogan, de la Imperiul Leilor, sa investeasca in afacerea ta?

03:33
Dragoș Petrescu – printre cei mai greu de convins. Concurenții trebuie să știe ce vor atunci când vor ajunge în fața lui și să îl convingă că o investiție poate fi returnată

04:47
Cătălin Zmărăndescu, de 4 ori tătic

C. Zmărăndescu: "I-am spus Matildei că urmează să aibă o surioară sau un frățior. Ne-am anulat vacanța din septembrie, atunci se naște copilul."


14:05
Ioana Ginghină, momentul adevărului

Ioana Ginghină: "Eu bănuiam că fostul soț este într-o relație.."


15:59
Bolile de inimă afectează tot mai mulți tineri

Fluctuațiile tensiunii și gheara în piept ar trebui să ne trimită imediat la medic. 

Dr. Adrian Linte: "Este indicat un control cardiac preventiv, după vârsta de 35 de ani."


10:23
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01