Haos în Belgrad pentru a doua noapte consecutiv. Manifestanții au aruncat cu pietre și torțe în polițiști
Pentru a doua noapte consecutiv, a fost haos în Belgrad, dar şi în alte oraşe sârbeşti.
Mii de manifestanţi antiguvernamentali au ieşit pe străzi să protesteze împotriva introducerii unor noi restricţii din cauza exploziei numărului de cazuri de Covid.
Asta, în ciuda faptului că preşedintele Vucic anunţase, cu câteva ore înainte, că e dispus să renunţe la cea mai drastică dintre ele - restrângerea dreptului la libera mişcare.
Protestatarii s-au ciocnit cu forţele de ordine şi au încercat să între iar în Parlament, înainte să fie împrăştiaţi cu forţa de poliţie.
Pentru a doua zi consecutiv, mii de oameni s-au adunat pe străzile din Belgrad, nemulțumiți de deciziile luate de guvernul sârb și au încercat să forțeze din nou intrarea în clădirea Legislativului.
Polițiștii au încercat să disperseze mulțimea cu gaze lacrimogene, iar manifestanții au răspuns cu pietre și torțe aruncate în scutieri. Mai multe persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor, chiar în fața Parlamentului din Belgrad. Printre răniți sunt și câțiva lideri ai opoziției sârbe.
Manifestanții antiguvernamentali au ieșit pe străzi încă din timpul zilei. Oamenii spun că și-au pierdut încrederea în guvern și nu vor reintroducerea carantinei sau suprimarea libertății de mișcare.
Protestatar: „Am ieșit pe străzi, pentru că s-au adunat multe nemulțumiri. Cei mai mulți dintre cei prezenți aici nu au cereri concrete, dar se simt nedreptățiți."
Protestatar: „Principalul motiv pentru care suntem aici e să susținem protestele care au loc în aceste vremuri anormale, când țara se prăbușește, când am avut alegeri fraudate în care Partidul Progresiv Sârb a câștigat majoritatea voturilor, știm noi cum, și când virusul a revenit imediat după aceste alegeri."
Confruntat cu nemulțumirile oamenilor, președintele sârb Aleksandar Vucic a făcut un pas înapoi și a anunțat că lasă la latitudinea specialiștilor să găsească alte soluții, fără a mai fi nevoie de restricționarea libertății de mișcare.
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei: „Echipa de coordonare, premierul și ministrul Sănătății, toți sunt de părere că mai avem o șansă să reparăm lucrurile, așa că cel mai probabil vor decide să introducă măsuri mai dure, fără să restrângă libertatea de mișcare."
Președintele sârb a dat, însă, vina pe extremiștii de dreapta și pe organizațiile neonaziste pentru atacul de marți asupra Parlamentului din Belgrad.
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei: „Nu vom permite nimănui să distrugă pacea și stabilitatea în Serbia. Acesta este mesajul-cheie pentru ei. Nu vom permite asta nimănui, nici dinăuntru, nici din afara granițelor. Acesta e mesajul meu pentru aceia care cred că nu știm de implicarea lor."
La ultimul bilanț, Serbia a înregistrat 11 decese asociate cu Covid și peste 350 de cazuri de infectare, un record pentru vecinii de la sud de Dunăre. În total sunt 17.000 de teste pozitive, foarte multe la o populație de nici șapte milioane de oameni.