Haiti: strazi pline de raniti care striga dupa medicamente sau mancare
"Vom cauta supravietuitori cat timp va exista speranta!" Este anuntul facut de presedintele haitian, care a cerut echipelor internationale sa nu abandoneze oamenii afectati de cutremurul devastator de marti.
Bilantul, inca provizoriu, este unul de groaza: intre 100.000 si 200.000 de oameni au fost ingropati de vii in Haiti. Alti 250.000 sunt raniti. Daca cifrele avansate de autoritati se adeveresc, cutremurul care a transformat capitala Port-au-Prince intr-o ruina este numarul 10 din topul negru al seismelor devastatoare.
O femeie insarcinata a stat 70 de ore ingropata sub un morman de moloz. A fost surprinsa de cutremur la serviciu, intr-un spital de pediatrie, care s-a facut una cu pamantul. Acum, ea multumeste salvatorilor. Deznadejdea i-a cuprins insa pe alti localnici. Si-au pierdut speranta ca-si vor mai vedea in viata rudele captive in daramaturi.
Nu e de-ajuns doar sa supravietuiesti, spun multi dintre cei care au scapat cu viata dupa seism si care sunt cuprinsi de disperare. Strazile sunt pline raniti care striga dupa medicamente sau de oameni infometati, ramasi fara nimic. Spitalele sunt supraaglomerate.
De la disperare pana la violenta nu mai este insa decat un pas. Mii de oameni jefuiesc magazinele si casele care n-au fost distruse de cutremur. Se fura orice si se vinde pe piata neagra. Zeci de maini chircite de foame se bat pentru un pachet cu hrana adus de convoaiele umanitare.
Oficialitatile americane, criticate pentru lipsa de coordonare pe aeroportul din Port-au-Prince, au creat un fond special pentru distribuirea ajutoarelor.
Presedintele Barack Obama i-a desemnat pe precedecesorii sai, George W Bush si Bill Clinton, sa se ocupe de strangerea de fonduri pentru supravietuitorii cutremurului din Haiti.