Port-au-Prince, orasul fantoma: zidurile vorbesc, cadavrele putrezesc!

×
Codul embed a fost copiat

Iadul si Raiul si-au dat mana in Haiti. Printre ruine si cadavre care putrezesc cu miile pe strazi, echipele de interventie infaptuiesc minuni, acolo unde nimeni nu mai avea nicio speranta.

Nu trece o ora fara ca dintre mormanele de beton sa iasa cate o viata crutata de soarta. Multi dintre cei salvati nu mai au casa sau familie, dar macar sunt vii si, cu un dram de noroc, vor merge mai departe.

Pentru alte zeci de mii de haitieni, singurul drum ramas este cel spre cimitir sau, mai rau, spre gropile comune care au impanzit imprejurimile capitalei.

Intr-o parte, durere sfasietoare, intr-alta, o lupta disperata pentru supravietuire. Asa e viata la Port-au-Prince, dupa cutremurul care a transformat capitala haitiana intr-un cimitir gigantic.

Citește și
Cutremur Haiti
Haiti:furiosi ca nu au apa, supravietuitorii au ridicat bariere din cadavre
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”
Si ce e mai rau, multi localnici au nevoie de ajutor ca sa se apere tocmai de ai lor. In pofida acestei insecuritati permanente, voluntarii coboara in infern, de cate ori este nevoie. "Asculta" zidurile si cerceteaza gramezile de moloz cu ajutorul cainilor special dresati.

O fetita de numai un an si jumatate poarta un nume predestinat: Winnie (Invingatoarea). A fost salvata de o echipa de televiziune din Australia, care i-a auzit scancetele in vacarmul general.

In alta parte a orasului, inca un moment de glorie pentru salvatori. Au reusit sa ajunga la un tanar prins sub ruinele unei scoli, din care n-a mai scapat decat el.

In cele din urma, baiatul a fost scos din capcana de beton. De fapt, copiii par sa fie favoritii soartei. Multi au supravietuit tocmai pentru ca sunt mici si au nimerit in golurile create de placile de beton in momentul prabusirii. Altii isi datoreaza viata parintilor lor, care s-au lasat striviti, folosindu-si corpul drept pavaza pentru micutii lor.

Din aceasta panoplie a suferintei nu puteau lipsi hotii si criminalii. Desi, printr-o ironie amara a sortii, tocmai inchisoarea centrala a orasului a scapat neatinsa de cutremur, acum nu mai nimeni dincolo de gratii. Profitand de haos, 45.000 de detinuti au tabarat pe gardieni si acum se misca liber, intr-un oras fara politie, fara armata...

Apocalipsa din Haiti, in imagini!

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cursa contracronometru in infern! Moarte, foamete si epidemii in Haiti!
Cursa contracronometru in infern! Moarte, foamete si epidemii in Haiti!

Autoritatile locale si salvatorii veniti din strainatate fac eforturi disperate sa salveze supravietuitori inca prinsi sub daramaturi.

Haiti:furiosi ca nu au apa, supravietuitorii au ridicat bariere din cadavre
Haiti:furiosi ca nu au apa, supravietuitorii au ridicat bariere din cadavre

Dupa un cutremur devastator, Haiti se afunda in haos si disperare. Desi ajutoarele internationale incep sa vina din toata lumea, raman blocate pe aeroportul din capitala pentru ca drumurile sunt praf, iar jafurile ingreuneaza misiunea voluntarilor.

Infern in Haiti: 100.000 de morti, un oras transformat in cimitir, incendii
Infern in Haiti: 100.000 de morti, un oras transformat in cimitir, incendii

Este primul bilant avansat de autoritatile haitiene, dupa cutremurul de 7 grade pe Richter care a lovit insula cu doua zile in urma. In cartiere intregi din capitala, n-a mai ramas nimeni in viata.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.