Guvernul turc anunta noi masuri dupa puci: Fortele armate se vor subordona direct presedintiei, nu Ministerului Apararii

erdogan - agerpres

Conducerea fortelor armate turce va inceta pe viitor sa mai depinda de Ministerul Apararii si se va subordona direct presedintiei, a anuntat premierul turc Binali Yildirim, intr-un interviu publicat de presa turca, relateaza Agerpres, citand EFE.

"Statul Major al Fortelor Armate nu va mai depinde de Ministerul Apararii. Cand va intra in vigoare sistemul prezidential, il vom subordona presedintiei", a spus Yildirim intr-un interviu acordat televiziunii turce ATV-A Haber.

Seful guvernului nu a spus cand anume se va intampla acest lucru, dar a dat drept sigur trecerea Turciei de la sistemul parlamentar actual, care prevede un rol mai degraba ceremonial pentru presedinte, la un sistem in care seful statului dispune de intreaga putere executiva, asa cum reclama cu insistenta actualul presedinte, Recep Tayyip Erdogan, noteaza EFE.

Pentru a formaliza aceasta schimbare care, potrivit unor inalte oficialitati din guvern "este deja un fapt", mai este nevoie de o reforma a Constitutiei care presupune obtinerea unei majoritati de doua treimi in parlament.

Seful Statului Major turc: Militarii implicati in puci au afectat grav tara

Citește și
recep erdogan agerpres
Erdogan a inchis peste 1.000 de licee, 1.200 de fundatii si 35 de spitale. Presedintele denunta "prejudecatile" Europei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Soldatii implicati in puciul esuat de saptamana trecuta din Turcia au afectat grav tara si se vor confrunta "cu cea mai severa pedeapsa", a declarat duminica seful Statului Major al armatei turce, generalul Hulisi Akar, a relatat postul privat NTV, citat de Reuters.

Hulusi Akar, care a fost luat ostatic pentru scurt timp de catre complotisti in noaptea puciului ratat, a mai spus ca fortele armate vor continua sa-si indeplineasca misiunea cu hotarare.

"Acesti lasi in uniforme, acesti tradatori au afectat grav natiunea noastra si mai ales armata noastra", a declarat el ziaristilor in timpul unei vizite la Ministerul de Interne din Ankara pentru a inspecta pagubele produse in timpul violentelor.

Akar urmeaza sa aiba o intrevedere cu presedintele Tayyip Erdogan ceva mai tarziu duminica, a relatat presa turca.

Turcii au arestat un  important colaborator al lui Gülen

Turcia a procedat la arestarea unui important colaborator al predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de putere de a fi instigatorul loviturii de stat esuate, a anuntat un responsabil oficial, informeaza AFP si Reuters. Fortele de securitate l-au arestat pe Hails Hanci in provincia Trabzon (nord) de la Marea Neagra, potrivit acestui oficial, care l-a numit "mana dreapta" a predicatorului si responsabil de transferuri de fonduri care ii erau destinate.

Gulen, care traieste in Statele Unite, neaga ca ar fi fost in spatele tentativei de puci, aminteste France Presse. Hanci se pare ca a intrat in Turcia cu doua zile inainte de lovitura de stat esuata, a declarat reporterilor acest responsabil al presedintiei, citat de Reuters.

Responsabilul a confirmat de asemenea informatiile agentiei de presa proguvernamentale Anadolu despre arestarea unui ginere al lui Akin Ozturk, un fost sef al fortelor aeriene el insusi arestat si care ar fi unul dintre principalii suspecti.

Turcia a anuntat deja sambata arestarea unui nepot al lui Gülen, Muhammet Sait Gülen. Agentia de presa Dogan a anuntat la randul ei arestarea unei femei pilot militar, Kerime Kurmas, in regiunea Yalova la sud de Istanbul.

Ea este acuzata ca, impreuna cu doi piloti barbati de asemenea detinuti, a zburat la bordul bombardierelor F-16 deasupra Istanbulului in noaptea loviturii de stat. Potrivit altor media turce, ea ar fi singura femeie pilot pe avioane de lupta din tara

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Un nepot al lui Fethullah Gulen, arestat in Turcia. Guvernul turc: Fethullah Gulen este mai periculos decat Osama Bin Laden
Un nepot al lui Fethullah Gulen, arestat in Turcia. Guvernul turc: Fethullah Gulen este mai periculos decat Osama Bin Laden

Agentia Anadolu, citata de AFP, a relatat ca un nepot al predicatorului Gulen a fost retinut in Turcia.

Erdogan a inchis peste 1.000 de licee, 1.200 de fundatii si 35 de spitale. Presedintele denunta
Erdogan a inchis peste 1.000 de licee, 1.200 de fundatii si 35 de spitale. Presedintele denunta "prejudecatile" Europei

Autoritatile turce au inchis peste 1.700 de centre private, de la spitale la universitati, acuzate de legaturi cu retelele lui Gulen, potrivit primului decret al guvernului turc emis in contextul starii de urgenta, scrie agentia de presa turca Anadolu.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.