Guvernul suedez risca o motiune de cenzura, dupa ce programatori romani au avut acces la date confidentiale
Guvernul suedez ar putea fi vizat de o motiune de cenzura dupa ce presa a scris ca programatori romani si cehi au avut acces, fara autorizatie, la datele personale ale multor cetateni suedezi si chiar la informatii de securitate, relateaza Bloomberg.
Publicatiile TT, Expressen si Svenska Dagbladet au scris ca mai multe partide din Parlamentul suedez – Moderatii, Partidul de Centru si Partidul de Stanga - iau in calcul posibilitatea de a cere o motiune de cenzura vizand ministrii implicati in scandal, relateaza news.ro.
Premierul suedez Stefan Lofven a declarat ca Guvernul sau incearca sa protejeze informatiile confidentiale si sa minimalizeze impactul unui contract de externelizare in IT, care ar fi putut permite unor puteri straine sa acceseze date secrete.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Administratia sa va ancheta acordul incheiat de Agentia suedeza de Transport, dupa ce informatii clasificate din registrele si sistemele sale au fost administrate ilegal, a spus Lofven intr-o conferinta de presa organizata luni la Stockholm.
De asemenea, Guvernul intentioneaza sa inaspreasca regulile existente pentru externalizare.
Premierul a descris incidentul drept „grav” si a subliniat ca Guvernul isi ia angajamentul sa se asigure ca oamenii “sunt siguri ca informatiile lor personale si alte informatii sensibile sunt administrate corect”.
Agentia suedeza de Transport, care in 2015 a externalizat operatiunile IT catre IBM, a fost criticata pentru ca a ignorat avertismentele Serviciului suedez de Securitate.
Mai mult, agentia a ocolit regulile pentru a externaliza contractul, in conditiile in care IBM a folosit programatori din Romania si Cehia. Astfel, persoane neautorizate ar fi avut acces la datele din registrul permiselor de conducere.
Mai mult, sambata presa a scris ca risca sa fie compromisa si securitatea unor informatii despre personalul si vehiculele militare, despre planurile de aparare si de urgenta.
Micael Byden, comandantul suprem al fortelor armate suedeze, a declarat luni ca, desi riscul ca informatii confidentiale sa ajunga in mainile gresite a fost mare, situatia poate fi tinuta sub control. “Acesta este un incident grav. Dar, tinand cont de ceea ce stim acum, nu a avut un impact semnificativ asupra capacitatilor noastre operationale totale”, a adaugat el.
Dezvaluirile submineaza Guvernul, iar Lofven incearca in prezent sa limiteze impactul, inainte de alegerile de anul viitor.
Suedia a inlocuit-o pe directoarea generala a Agentiei de Transport, Maria Agren. De asemenea, ea a fost amendata de procurori cu aproximativ 7300 de euro, pentru ca a administrat informatii confidentiale in mod neglijent.
Scandalul ridica semne de intrebare si in legatura cu rolul jucat de ministrul Infrastructurii, Anna Johansson, ministrul pentru Afaceri Interne, Anders Ygeman, si ministrul Apararii, Peter Hultqvist.
Lofven a declarat luni ca a fost informat despre posibila scurgere de informatii in ianuarie, mult mai tarziu decat o parte dintre ministrii sai. Astfel, Hultqvist si Ygeman stiau inca din 2016, iar ministrul Justitiei, Morgan Johansson, chiar din 2015.
Intrebat daca are inca incredere in membrii Cabinetului, Lofven a declarat ca ar fi vrut sa fie informat mai devreme, dar a dat asigurari ca are inca incredere deplina in toti ministrii sai.
Cu toate acestea, Guvernul va revizui politicile interne privind informatiile, a precizat el.