Guvernul norvegian nu mai cere penalizarea cersetoriei, dupa un val de critici internationale
Guvernul norvegian a anuntat joi ca renunta la planurile de a penaliza cersetoria, dupa ce Partidul de Centru a decis sa nu sustina acest proiect legislativ, in urma criticilor generate pe plan international, relateaza Mediafax.
Guvernul de dreapta din Norvegia a fost nevoit sa renunte la proiectul care prevedea amenzi si pedepse cu inchisoarea de pâna la un an pentru cersetori, dar si pentru persoanele care ii ajuta. Partidul de Centru si-a retras sprijinul, ceea ce inseamna ca proiectul Guvernului nu ar fi putut obtine majoritatea de voturi in Parlament.
Legea ar fi permis ca orice persoana sa fie acuzata de complicitate cu cersetorii, daca le oferea transport, adapost sau provizii. Coalitia de guvernamânt a argumentat ca propunerea viza traficantii de persoane si bandele criminale, dar a generat un val de proteste si acuzatii conform carora Guvernul vrea sa scoata actele caritabile in afara legii.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"Pedepsirea oamenilor care ajuta cersetorii nu este acceptabila", a declarat liderul parlamentar al Partidului de Centru, Marit Arnstad, citat de agentia NTB. Alti oponenti ai proiectului apreciaza ca acesta ii vizeaza in mod incorect pe imigrantii romi si unii au amenintat cu o campanie de nesupunere civila.
"Norvegia, o tara in care preferam sa luptam impotriva saracilor, nu a saraciei", a scris un oponent pe Twitter.
Noul coordonator national pentru cetateni europeni vulnerabili din Suedia, Martin Valfridsson, a criticat proiectul de lege, apreciind ca Guvernul norvegian "incearca sa penalizeze saracia". Martin Valfridsson, care si-a inceput luni mandatul de coordonator, un post creat pentru a face fata sosirii in Suedia a unui numar mare de persoane fara adapost din Romania si Bulgaria, a respins abordarea Norvegiei. "Raspunsul meu imediat este ca nu vad aceasta ca o solutie pentru Suedia, sa transformi cererea sau oferirea de ajutor intr-o infractiune (...). Norvegia incearca sa penalizeze saracia", a declarat el.
Presa internationala a criticat de asemenea proiectul de lege impotriva cersetoriei din Norvegia, apreciind ca oamenii simpli risca pedepse cu inchisoarea intre sase luni si un an daca ajuta un cersetor, fie si numai oferindu-i ceva de mâncare sau de baut.
Ehsan Fadak, editorialistul publicatiei suedeze Aftonbladet, care a criticat in 2013 Norvegia numind-o "o tara egoista care trateaza saracii ca pe animale", a acuzat acum Partidul Progresului (de dreapta) ca promoveaza aceasta lege pentru a-si imbunatati rezultatele in sondajele de opinie.
Vidar Brien-Karlsen, secretar de stat in Ministerul norvegian al Justitiei si membru al Partidului Progresului, a declarat insa ca aceasta lege era necesara pentru ca politia are nevoie de autoritate pentru a combate retelele organizate de cersetorie.
"Trebuie sa oferim politiei autoritatea legala pentru a-i contracara pe cei care aduc cersetori aici, adesea in grupuri mari", a subliniat el.
Norvegia si Suedia s-au confruntat cu o crestere a numarului de cersetori in ultimii ani, in conditiile in care membri ai comunitatii rome din Romania si Bulgaria calatoresc spre nord.
Valfridsson a precizat ca Suedia intentioneaza sa ii ajute pe acesti imigranti si ca vrea sa coopereze cu autoritatile din Romania si Bulgaria pentru a-i incuraja pe cersetori sa se intoarca in tarile lor.
"Voi calatori in Romania si Bulgaria pentru a vedea cum pot imbunatati coordonarea intre Suedia si organizatiile de acolo. Majoritatea cersetorilor nu vor sa fie in Suedia, ei vor sa fie alaturi de familiile lor. Pe termen lung, cersitul pe strada nu este o solutie", a declarat oficialul suedez.