Guvernul italian vrea sa foloseasca "optiunea nucleara" pentru a rezolva problema refugiatilor. "Ce face UE e inacceptabil"
Oficiali italieni citati de Times afirma ca in guvernul tarii lor se pune la cale un plan prin care sa scape de o parte din refugiatii veniti in Italia
Potrivit Times, un ministru si un senator italian planuiesc activarea „optiunii nucleare”, cum a fost botezata la Roma – mai concret vor sa acorde vize Schengen temporare pentru circa 200. 000 de migranti care se afla pe teritoriul Italiei, astfel incat acestia sa poata trece in alte state ale Uniunii Europene. Planul ar fi bazat pe o directiva UE obscura, 2001/55, data dupa conflictul din Kosovo pentru a veni in ajutorul azilantilor.
Premierul Paolo Gentiloni ar sustine acest plan, dupa ce statele Uniunii nu si-au indeplinit cotele obligatorii de migranti care trebuiau preluati din Italia si Grecia, iar ministrul adjunct de externe Mario Giro ar fi venit cu ideea. „UE vrea ca Italia sa tina migrantii luni de zile si sa fie un depou pentru cei care continua sa vina, iar asta este inacceptabil”, afirma Giro.
Directiva poate fi insa activata, conform EU Observer, doar printr-o majoritate calificata in Consiliul European si numai la propunerea Comisiei Europene, un scenariu aproape imposibil in conditiile actuale.
Senatorul Luigi Manconi, unul dintre partizanii ideii, sustine ca acordarea acestor vize temporare „va crea o problema reala pentru vecinii nostri, dar sper ca va forta Franta sa confrunte deschis problema migratiei”. Si Austria va fi afectata, mai ales ca nu a relocat pana acum niciun refugiat din cotele obligatorii. Manconi crede ca nu e neparata nevoie de activarea Directivei 2001/55, ci ar putea fi folosita si legislatia italiana.
Directiva UE nu a fost folosita niciodata pana acum, dar fostul premier Silvio Berlusconi a amenintat in 2011 cu activarea ei, dupa ce tara sa a fost tinta unui val de migranti din Tunisia in urma izbucnirii „Primaverii Arabe”. Si in 2015 s-a vorbit la Roma despre aceasta „optiune nucleara”.
Pana acum, doar 20.000 de refugiati au fost relocati din Italia si Grecia, din totalul de 160.000 care trebuia atins pana in luna septembrie a acestui an. Chiar si Germania si Franta sunt mult in urma cu respectarea cotelor iar Romania abia a indeplinit jumatate din cota sa. In acelasi timp, Italia a primit doar anul acesta peste 85.000 de migranti.
Sursa: Times
Etichete: refugiati, vize, Comisia Europeana, migratie, imigranti, Schengen, tabere, Paolo Gentiloni, jai, cote obligatorii,
Dată publicare:
18-07-2017 13:09