Medici germani: Opozantul rus Aleksei Navalnîi prezintă urme de otrăvire. Poziția Moscovei

Ultima actualizare: 24-08-2020 22:29

Medicii de la Spitalul Charité din Berlin au declarat luni că datele clinice indică faptul că politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi prezintă ''urme de otrăvire'', transmit AFP, Reuters şi dpa.

Instituţia medicală din capitala germană unde este tratat Navalnîi a afirmat că substanţa găsită în corpul acestuia nu este deocamdată cunoscută şi că pacientului i s-a administrat atropină.

De asemenea, sechelele pe termen lung ''în particular asupra sistemului nervos nu pot fi excluse în acest stadiu'', se menţionează într-un comunicat al spitalului berlinez, potrivit căreia starea lui Aleksei Navalnîi rămâne gravă, dar fără a exista un pericol acut pentru viaţa lui.

Navalnîi: Medicii ruşi susţin că nu au găsit colinesterază în corpul opozantului rus

 

Medicii ruşi care l-au îngrijit pe Aleksei Navalnîi în timpul spitalizării sale în Siberia au declarat luni că nu au găsit în timpul testelor colinesterază în corpul opozantului rus, în timp ce medici germani au anunţat luni că investigaţiile medicale indică o posibilă otrăvire a acestuia cu un fel de inhibitor de colinesterază, relatează AFP.

„După ce a fost internat la spital, Aleksei Navalnîi a fost testat pe o mare varietate de stupefiante, substanţe sintetice şi medicinale, inclusiv inhibitori de colinesterază. Rezultatele au fost negative”, a declarat pentru agenţiile de presă ruse Aleksandr Sabaiev, toxicolog şef la spitalul de urgenţă nr.1 din Omsk, unde a fost spitalizat Navalnîi înainte de a fi transferat în Germania.

Guvernul german: Navalnîi a fost „destul de probabil” otrăvit

 

 

Guvernul german consideră "destul de probabil" ca opozantul rus Alexei Navalnîi, spitalizat în comă la Berlin, să fi fost otrăvit, a declarat luni purtătorul de cuvânt al executivului, potrivit AFP şi Reuters.

"Este vorba de un pacient care, destul de probabil, a fost victima unui atac cu otravă", a declarat presei Steffen Seibert, justificând circumstanţele protecţiei poliţieneşti oferite lui Navalnîi la spitalul din Berlin unde este tratat.

În acelaşi timp, în cadrul unei vizite la Kiev, ministrul german de externe Haiko Maas a declarat luni că Berlinul are nevoie de mai multe informaţii despre acest caz înainte de a spune că opozantul rus a fost otrăvit, aşa cum susţine anturajul său.

"Lipsesc multe date în cazul lui Navalnîi: medicale şi probabil criminologice", a spus Maas în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

"Trebuie să aşteptăm" aceste elemente, a adăugat şeful diplomaţiei germane.

Opozantul rus Alexei Navalnîi se află sub protecţia poliţiei, pusă la dispoziţie de statul german, în spitalul din Berlin unde este tratat în urma unei presupuse otrăviri în Siberia, a precizat Biroul Federal de Investigaţii Criminale (BKA).

Cancelarul german cere Rusiei ca cei vinovaţi în cazul Navalnîi să răspundă

 

Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Rusiei să investigheze presupusa otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi ca vinovaţii în acest caz să răspundă în faţa legii, relatează Reuters.

''Cei responsabili trebuie identificaţi şi traşi la răspundere'', a declarat Merkel a declarat într-o declaraţie comună cu ministrul de externe german Heiko Maas.

Medicii care l-au tratat pe Navalnîi înainte de transferul în Germania nu cred că a fost otrăvit

 

Medicii de la spitalul din Omsk unde a fost tratat Navalnîi înainte de transferul său în Germania au spus că nu cred că acesta a fost otrăvit. Ei l-au diagnosticat cu o boală metabolică posibil cauzată de scăderea glicemiei.

"Amploarea supravegherii nu mă surprinde deloc, noi am fost deja conştienţi de acest lucru", a declarat purtătoarea de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Iarmîş duminică pe Twitter.

"Dar este uimitor că nu au ezitat să le spună tuturor despre asta'', a adăugat ea, în reacţie la articolul din Moskovski Komsomoleţ.

Echipa lui Navalny a anunţat că va face o declaraţie duminică la 16:00 GMT pe canalul lor de internet.

"Vom spune tot ce se ştie în prezent despre otrăvirea lui Alexei", a spus Iarmîş pe Twitter. "Acum vom spune cum a fost totul în realitate", a adăugat aceasta, citată de dpa.

Două laboratoare ruseşti neagă în urma analizelor că Navalnîi ar fi fost otrăvit

 

Analizele făcute în două laboratoare ruseşti exclud prezenţa urmelor de otravă în organismul opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în comă de joi, relatează agenţia EFE.

''Am primit rezultatele definitive de la două laboratoare în care se susţine că nu s-au găsit (în corpul lui Navalnîi) substanţe chimico-toxice care ar putea fi interpretate drept otrăvuri sau derivate'', a declarat luni la o conferinţă de presă Anatoli Kalinicenko, director adjunct al spitalului din Omsk unde Navalnîi fusese internat joi în stare de inconştienţă.

La rândul său, directorul Spitalului de Urgenţă 1 din Omsk, Aleksandr Murahovski, a semnalat că ''datorită marelui efort al medicilor ruşi s-a reuşit salvarea vieţii lui Aleksei Navalnîi'', efort care, adaugă Murahovski, a fost recunoscut şi de medicii germani care l-au preluat în îngrijire pe activistul rus.

Susţinătorii lui Navalnîi cred că acestuia din urmă, autor al mai multor investigaţii despre corupţia elitelor ruseşti, i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care l-a băut pe aeroportul din Tomsk, înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinaţia Moscova şi care a fost nevoit să aterizeze după ce lui Navalnîi i s-a făcut rău.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat luni că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi participat la discuţii privind transferul lui Navalnîi în Germania, după ce mai multe mass-media au scris săptămâna trecută că Moscova a acceptat ca opozantul rus să fie tratat la Berlin în urma unor discuţii avute de Putin cu liderii Franţei şi Germaniei, precum şi cu Consiliul Europei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO